Osamotená Ruska neoslavuje, ale 9. miesto berie

NETKY.SK • 18 August 2016, 09:24 • 2 min
Osamotená Ruska neoslavuje, ale 9. miesto berie

RIO DE JANEIRO - Šou jedinej ruskej ženy v atletike v Riu de Janeiro nemala medailovú pointu. Daria Klišinová síce postúpila do finále olympijskej súťaže diaľkarok, ale tam sa už do elitnej osmičky neprebojovala. V prvej sérii doskočila na 663 cm, na pokračovanie do boja o medaily bolo potrebných 6 cm viac.

slovakia

left justify in out

"Nemôžem povedať, že som šťastná z toho, čo som dosiahla, ale snažím sa zostať pozitívna. Posledný týždeň a pol pred súťažou bola totálna katastrofa a na dnešok mi už nezostalo viac síl," uviedla 25-ročná Klišinová. Rodáčka z Tveru žijúca a trénujúca na americkej Floride bola jedinou ruskou atlétkou či atlétom s povoleným štartom na olympijských hrách v Riu. Dostala špeciálnu výnimku z celoplošného zákazu štartu Rusov. Dlhodobo žije v zahraničí a nepodliehala ruskému testovaniu na doping, ktoré nieslo známky falošného systému kontrolovaného štátom. Športový arbitrážny súd (CAS) však do poslednej chvíle váhal s vydaním povolenia, keďže o troch jej vzorkách z rokov 2013 a 2014 panovali pochybnosti, či nie sú dielom Rusmi sprofanového systému. Konečný verdikt sa sympatická diaľkarka, ktorá si príležitostne zarába aj ako modelka, dozvedela až v pondelok tento týždeň, čiže deň pred kvalifikáciou súťaže diaľkarok.


"Obávala som sa, ako to so mnou dopadne. Snažila som sa chápať, o čo ide atletickým šéfom z IAAF, ale naše argumenty boli silnejšie. Vyhrali sme ten prípad, nemám s dopingom nič spoločné," uviedla Klišinová, dvojnásobná halová majsterka Európy s osobným rekordom 705 cm.


Rusi získali 17 medailí v atletických súťažiach na olympijských hrách 2012 v Londýne, ale dva z nich už nemajú platnosť pre doping. Viacerí ruskí športovci sú momentálne v nemilosti nielen svetových športových organizácií, ale aj fanúšikov. Plavkyňa Julia Jefimovová to pocítila na vlastnej koži počas svojich vystúpení na OH v Riu, no Klišinovej sa dostalo vrúcneho prijatia z publika. Keď hlásateľ uviedol jej meno, z hľadiska Olympijského štadióna sa ozval potlesk. Klišinová to nemá jednoduché ani doma v Rusku. Viacerí najmä anonymní kritici ju prostredníctvom sociálnych sietí obvinili z kolaborácie a prirovnali to k časom II. svetovej vojny. Našla sa však aj veľká skupina takých, ktorí ju podporili. Jednou z nich bola Tatiana Lebedevová, olympijská šampiónka v diaľke z Atén 2004, ktorá nechýbala v Riu počas stredajšieho finále. "Nikoho sa neboj, snaž sa to nevnímať a choď svojou cestou," povzbudila ju na videu.


Ženská diaľka v Riu sa skončila americkým triumfom. Tianna Bartolettová trochu prekvapujúco zdolala obhajkyňu zlata z Londýna Brittney Reesovú. "Nemáme šancu kontrolovať, čo robí IAAF v súvislosti s dopingovými prípadmi. Musíme sa koncentrovať na naše výkony. Všetky však vieme, že Daria je veľká športovkyňa a podľa môjho názoru si zaslúži byť na olympijských hrách," uviedla k téme strieborná Reesová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies