Osadenie zvodidiel na diaľniciach môže stáť 118 miliónov eur

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 15:37 • 2 min
Osadenie zvodidiel na diaľniciach môže stáť 118 miliónov eur

BRATISLAVA - V najbližších troch rokoch majú byť podľa ministerstva dopravy osadené zvodidlá na ďalších 174 kilometroch (km) domácich diaľnic a rýchlostných ciest. Predpokladané náklady na tieto práce sú 118 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty a ich financovanie zabezpečia aj peniaze Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy už vyrokovalo s Bruselom krytie nákladov na tieto práce z európskych zdrojov. Na Slovensku je v prevádzke takmer 418 km diaľnic, z toho 402 km v plnom profile so štyrmi pruhmi, a 195 km rýchlostných ciest, z čoho v plnom profile je 144 km.

 

"Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vlani vysúťažila dodávateľov projektovej dokumentácie na tieto opatrenia a všetky projekty boli odovzdané do marca 2014. Momentálne prebiehajú prípravné práce na vyhlásenie verejného obstarávania na dodávku týchto prác," informoval vo štvrtok agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. Predpokladaný termín začatia súťaže je v júli. Vedenie ministerstva tvrdí, že podniká kroky na ďalšie zvyšovanie bezpečnosti na diaľniciach napriek tomu, že sú štatisticky najbezpečnejšími cestami na Slovensku aj v okolitých krajinách. "Či už ide o kompletné oplotenie diaľnic na zabránenie stretu vozidiel a divej zveri, alebo inštaláciu zvodidiel aj na miesta, kde to normy nevyžadujú," dodal Kóňa. 

 

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej nedávno vyzval ministra dopravy Jána Počiatka, aby urýchlene zabezpečil osadenie zvodidiel na všetkých chýbajúcich častiach diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. Tragická nehoda autobusu so študentmi z Trnavy koncom minulého týždňa podľa bývalého poradcu expremiérky Ivety Radičovej pre dopravu a bývalého poslanca NR SR za SDKÚ-DS potvrdila pokračujúci trend dopravných nehôd, pri ktorých vozidlá skončia mimo ciest. "Osadením cestných zvodidiel súvisle pozdĺž všetkých kilometrov výrazne zvýšime bezpečnosť cestnej premávky na Slovensku a zaradíme sa tak aj v tejto oblasti medzi štandardné krajiny EÚ. Vo väčšine európskych krajín je osadzovanie zvodidiel pri diaľniciach a rýchlostných cestách povinnosťou," uviedol Matej. 

 

Ministerstvo dopravy na to zareagovalo, že nemieni podporovať politické ambície Mateja, ktorý pred dvoma týždňami oznámil, že zvažuje kandidatúru na post predsedu SDKÚ-DS. "Jeho výzva pre rezort dopravy je o to zarážajúcejšia, že túto tému vyťahuje práve teraz po piatkovej tragickej nehode, pričom predchádzajúca vláda, keď bol pán Matej poradcom premiérky pre dopravu, žiadne kroky v tomto smere neiniciovala, ani pán Matej potrebu takýchto opatrení nikdy nikde nespomenul," uviedol Kóňa. Po niekoľkých desaťročiach, keď túto otázku predchádzajúce vlády neriešili, je podľa neho súčasné vedenie rezortu dopravy prvé, ktoré sa tejto problematike aktívne venuje a už vyše roka pripravuje konkrétne kroky na ďalšie zvýšenie bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies