OS opäť odročil pojednávanie s Róbertom O. a spol. v prípade vydierania

NETKY.SK • 30 November 2010, 12:29 • 2 min
OS opäť odročil pojednávanie s Róbertom O. a spol. v prípade vydierania

OS opäť odročil pojednávanie s Róbertom O. a spol. v prípade vydierania

slovakia

left justify in out

img

Senát Okresného súdu (OS) Košice II. dnes opäť odročil hlavné pojednávanie s údajným šéfom zločineckej skupiny Róbertom O., Jánom B. a Pavlom G., ktorí sú obžalovaní za trestný čin vydierania majiteľov rožňavskej firmy ešte z apríla 2002. Pred vyvolaním veci prišlo obhajkyni Márii Cuperovej nevoľno a musela odísť na vyšetrenie k lekárovi. Senát OS z dôvodu jej neprítomnosti, ako aj dvoch z troch predvolaných svedkov, odročil pojednávania na 11. januára 2011.
      OS odročil aj predchádzajú dva termíny pojednávania, a to pre kolíziu termínov s pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 12. októbra, ale aj 7. septembra, kedy však boli niektoré naplánované pojednávania odročené pre nepotvrdené anonymné hlásenia, že sa v budove košických súdov nachádza bomba.
      OS v januári 2008 Jána B. a Pavla G. uznal vinnými z trestného činu vydierania a uložil im tresty odňatia slobody vo výmere dvoch rokov s podmienečným odkladom na päť, resp. na štyri roky. OS však vtedy zastavil trestné stíhanie proti Róbertovi O. z dôvodu, že sa voči nemu viedlo iné konanie pre závažnejšie skutky. Na základe odvolania a sťažnosti prokurátora Krajský súd (KS) v decembri 2008 zrušil rozsudok i uznesenie OS a nariadil vo veci znovu konať z procesných dôvodov, keďže OS rozhodoval v pozmenenom zložení. Okresný prokurátor, ako aj obhajcovia obžalovaných, trvali na zopakovaní úkonov pred senátom v pôvodnom zložení a žiadali znovu vypočuť troch svedkov.
      Podľa obžaloby mali ešte v apríli 2002 na pokyn Róberta O. jeho ľudia Ján B. a Pavel G. vydierať majiteľov firmy ENERGYCO Rožňava Ing. Arnolda B. a Ing. Jaroslava L., od ktorých požadovali 1 milión korún (33.193,92 eur). Róbert O. sa mal v prítomnosti troch ozbrojených mužov stretnúť s Ing. Jaroslavom L. 23. apríla 2002 vo večerných hodinách a trvať na vyplatení sumy s tým, že v opačnom prípade firma ENERGYCO nebude mať ďalšiu zákazku v U. S. Steel Košice. Podnikatelia vydieranie oznámili polícii, ktorá o deň neskôr zaistila Pavla G. a Jána B. pri preberaní finančnej hotovosti.
      Róbert O. čelí v inom prípade obžalobe z viacerých vrážd a prokuratúra ho viní aj z riadenia zločineckej skupiny. Špeciálny súd ho za to vo februári 2009 odsúdil na výnimočný trest doživotie. Tento rozsudok však dodnes nie je právoplatný, pretože Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí 26. februára 2010 zrušil verdikt v prípade obžalovaných v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. z východného Slovenska a vrátil vec ŠTS v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie.
      Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou je likvidácia ich údajného konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov.
      Údajného šéfa zločineckej skupiny Róberta O. prepustili 7. apríla 2010 z väzby. Rozhodol o tom ŠTS v Pezinku po tom, ako mu bolo doručené vyrozumenie o verdikte KS v Košiciach, ktorý definitívne oslobodil Róberta O. spod obžaloby z výtržníctva. Róberta O. už v priebehu iného súdneho procesu raz z väzby prepustili. V roku 2008 uspel na Ústavnom súde SR so sťažnosťou, pretože bol niekoľko týždňov vo väzbe bez rozhodnutia súdu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies