Ortopedickí technici odmietajú navrhnutý cenník od VšZP

NETKY.SK • 11 Január 2018, 09:39 • 2 min
Ortopedickí technici odmietajú navrhnutý cenník od VšZP

BRATISLAVA - Slovenská komora ortopedických technikov (SKOrT) zásadne odmieta podmienky, ktoré na stredajšom rokovaní ponúkli zástupcovia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnených informácií v tlačovej správe VšZP plánuje bez odbornej a verejnej diskusie od 1. februára 2018 zaviesť nový cenník individuálnych ortopedicko-protetických pomôcok. Ten by mal priniesť nové doplatky na ortopedické pomôcky.

Ako informovali ortopedickí technici, ide celkom o viac ako 500 položiek. "Je nepredstaviteľné, aby za reciprokačnú ortézu, ktorá umožňuje deťom s detskou mozgovou obrnou alebo rázštepom chrbtice vertikalizáciu a lokomóciu, doplácali rodičia pacienta viac ako 400 eur," uviedla viceprezidentka SKOrT Andrea Černá.

Títo pacienti majú podľa návrhu VšZP platiť ďalej aj za detské členkové ortézy doplatok v sume viac ako 100 eur. Ortézy zápästia a rúk pre takto choré dieťa budú s doplatkom takmer 80 eur. "Dokonca ťažko telesne postihnutí pacienti s amputáciami by platili za privykaciu protézu od 200 do 650 eur a za definitívnu protézu od 300 do 1 200 eur," tvrdí komora.

Doplatky na úrovni 100 eur chce podľa komory Všeobecná zdravotná poisťovňa zaviesť aj za bežne vydávané pomôcky, napríklad za ortézy po operácii kolenného kĺbu. Za pevné plastové ortézy pri zlomeninách nohy, predkolenia alebo členku by mali pacienti doplácať aj viac ako 60 eur. Slovenská komora ortopedických technikov upozorňuje na skutočnosť, že tieto doplatky by boli v rozpore s platným opatrením Ministerstva zdravotníctva SR, ktorým sa vydáva Zoznam zdravotníckych pomôcok na mieru a garantuje dostupnosť individuálnych ortéz a protéz všetkým pacientom bez doplatku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies