Ornitológovia už spočítali ohrozené druhy dravcov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:27 • 2 min
Ornitológovia už spočítali ohrozené druhy dravcov

BRATISLAVA - Ornitológovia už poznajú počty ohrozených druhov dravcov - hají červených, orlov kráľovských, orliakov morských a sokolov rárohov.

slovakia

left justify in out

Údaje získané počas tradičného januárového sčítania vtáctva využijú jeho ochrane. Ako informoval Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, 68 mapovateľov kontrolovalo vybrané územia západného, severného a východného Slovenska, pričom situáciu tento rok skomplikovalo sneženie a kalamita na východe.

 

„Všetky monitorované druhy sú na našom území vzácne a vyžadujú si osobitnú pozornosť. Získali sme cenné údaje o tom, ktoré lokality preferujú. To pomôže aj pri lokalizácii hniezd. Ak sa totiž pár zdržiava v lokalite v čase zimného sčítania, môže to znamenať, že tu bude i hniezdiť," uviedol Chavko s tým, že všetky hniezda je nutné pravidelne kontrolovať.


Sčítanie na Slovensku kriticky ohrozenej haje červenej ukázalo, že na Slovensku sa vyskytuje iba 10 až 15 párov tohto druhu, hniezdia na západe a východe krajiny. V zime sa ich počet zvyšuje - na Záhorí počas sčítania pozorovali ornitológovia 25 hají.

 

Sčítanie sokola rároha a orla kráľovského sa uskutočnilo na hniezdiskách a v lovných teritóriách na západnom a východnom Slovensku, na strednom Slovensku nehniezdia. U sokola rároha zaznamenali 30 pozorovaných jedincov) a u orla kráľovského 52 jedincov, čo je mierne nižší počet, ako po minulé roky.

 

Iba u orliaka morského zistili vyšší počet (78 jedincov), keďže na Slovensku napriek tuhej zime nachádza tento druh dostatok potravy. "Dôležitý je medzinárodný aspekt sčítania, ktoré prebieha v rovnakom termíne, aby nedošlo k duplicite údajov. Dozvieme sa, aká je situácia v celej Európe - trend vývoja zimovania populácií, početnosť a rozmiestnenie, prípadné zmeny,“ vysvetlil Chavko.


Lokality, kde sa sčítanie realizovalo, sú súčasťou Chránených vtáčích území zahrnutých do projektu LIFE Energia zameraného na ochranu vtáctva. "Veríme, že aj nové hniezdne podložky či búdky, akých sme tu pre orly i sokoly rozmiestnili viac ako 100, ich prilákajú na nové miesta. Okrem toho odstraňujeme bariéry v podobe elektrických vedení, do ktorých by mohlo vtáctvo naraziť a to tak, že na ne v spolupráci s partnerskými energetickými spoločnosťami umiestňujeme prvky na zvýšenie viditeľnosti,“ doplnila Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona