Orlovi Arnoldovi sa kráti pobyt v Afrike

NETKY.SK • 28 Január 2014, 10:19 • 2 min
Orlovi Arnoldovi sa kráti pobyt v Afrike

POPRAD – Orlovi Arnoldovi, ktorého pohyb monitorujú ochranári zo Správy Tatranského národného parku, sa kráti pobyt v jeho zimovisku v Afrike. Už koncom marca by sa mal orol vybrať na niekoľkotisíckilometrovú púť do svojho hniezdiska na Liptove.

slovakia

left justify in out

„Orly sa zvyknú vracať koncom apríla. Dovtedy by sme chceli umiestniť na jeho hniezde webkameru, ktorá bude sledovať nielen jeho prílet, ale aj zásnuby, hniezdenie a výchovu mláďat,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. S inštaláciou kamery chcú ochranári začať koncom marca.

Naposledy sa ozvala vysielačka pripevnená na chrbte orla Arnolda ešte 15. januára. „S najväčšou pravdepodobnosťou sa pohybuje na území, ktoré nie je pokryté GSM signálom. V Afrike majú ľudia oveľa väčšie starosti ako telefonovanie,“ uviedol Majko. Ochranári dúfajú, že keď sa Arnoldovi podarilo dostať do Afriky a prežiť až doteraz, tak sa mu podarí úspešne prežiť aj zostávajúce obdobie a úspešne priletí na svoje hniezdisko pod Tatrami. Hoci sú trasy orla krikľavého voľne dostupné na internete, slovenskí ochranári zatiaľ nemajú žiadnu spätnú väzbu od kolegov v Afrike o prípadnom pohybe Arnolda. 

Údaje, ktoré posiela Arnold, sú pre slovenských ochranárov veľmi cenné. „Doteraz sme len predpokladali, kde majú slovenské orly svoje zimoviská, teraz to máme potvrdené,“ povedal Majko. Ešte pred odletom orla Arnolda ochranári predpokladali, že má zimoviská v Tanzánii. Doterajšie údaje z vysielačky potvrdili, že orol Arnold zaletel oveľa južnejšie, než si pôvodne mysleli. Počas svojho pobytu v Afrike zaletel Arnold aj do Konžskej demokratickej republiky, Zambie a Zimbabwe. Orol sa podľa údajov z vysielačky naposledy pohyboval vo východnej časti Botswany, neďaleko veľkého jazera Sua Pan, pri mestečku Sowa. Zatiaľ najjužnejší výskyt orla Arnolda zaznamenali ochranári 10. januára neďaleko hraníc Zimbabwe a Juhoafrickej republiky. 

Orol Arnold je samček orla krikľavého, ktorého ochranári chytili ešte v auguste na Liptove a na chrbát mu pripevnili vysielačku, ktorá monitoruje jeho pohyb. Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Sýriu, Libanon, Izrael, Egypt, Sudán, Južný Sudán, Etiópiu, Ugandu, Tanzániu, Kongo, Burundi, Zambiu, Zimbabwe a Botswanu. Vzdušnou čiarou prekonal pri ceste do zimoviska okolo 6 500 km, v skutočnosti nalietal za mesiac a tri dni viac ako 7 500 km. Denne preletel od 100 do 340 km.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies