Kvôli dplomatickému napätiu Putin odložil svoju návštevu vo Francúzsku

NETKY.SK • 11 Október 2016, 11:51 • 2 min
Kvôli dplomatickému napätiu Putin odložil svoju návštevu vo Francúzsku

PARÍŽ - Ruský prezident Vladimir Putin odložil svoju schôdzku s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorá mala byť venovaná situácii v Sýrii a mala sa uskutočniť na budúci týždeň v Paríži. Príčinou odkladu je diplomatické napätie medzi oboma štátmi. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Putinova návšteva vo Francúzsku mala byť súkromná a konať sa mala 19. októbra. Počas nej mal v Paríži inaugurovať novú pravoslávnu katedrálu a otvoriť výstavu ruského umenia v novom kultúrnom stredisku.

 

Agentúry AP a Reuters vysvetlili, že Elyzejský palác dnes ráno Kremľu navrhol, aby sa počas Putinovej návštevy v Paríži uskutočnilo pracovné rokovanie venované Sýrii. Súčasne s tým sa však prezident Francois Hollande nemal zúčastniť na ďalších podujatiach v programe Putinovej návštevy v Paríži. Ruská strana v odpovedi na tento návrh vyslovila želanie preložiť Putinovu návštevu na neskorší termín.

 

Putinovo rozhodnutie o odklade návštevy vo Francúzsku prišlo len niekoľko dní po tom, ako Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo návrh rezolúcie predloženej Francúzskom a Španielskom, ktorý žiadal okamžité zastavenie ozbrojených násilností v Sýrii. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault v pondelok v súvislosti s nimi dokonca vyzval Medzinárodný trestný tribunál, aby začal vyšetrovanie proti Rusku, či sa svojím vojenským angažovaním v Sýrii nedopustilo vojnového zločinu.

 

Ešte v nedeľu si francúzsky prezident Francois Hollande v rozhovore pre francúzsku televíziu kládol rečnícku otázku, či jeho stretnutie s Putinom bude v súčasnej situácii užitočné a potrebné.
Ayrault v pondelok vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter upozornil, že ak aj Putina v Elyzejskom paláci prijmú, "nebude to kvôli spoločenskému dekóru".

 

Francúzska spravodajská stanica France Info dnes pripomenula, že nejde o prvý prípad, keď zahraničná politika Kremľa vyvolala vo Francúzsku podobnú polemiku a problémy. Stalo sa tak aj v roku 2014, v čase vypuknutia krízy na východe Ukrajiny, keď Francúzsko aj pod tlakom svojich spojencov bolo nútené anulovať zmluvu o dodávke dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral Rusku, ktorému muselo následne vyplatiť 949,7 milióna eur. Už postavené lode boli potom predané Egyptu.

 

O schôdzke prezidentov Ruska a Francúzska informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ešte 6. októbra, keď spresnil, že má byť venovaná posúdeniu situácie v Sýrii a na Ukrajine.

 

Ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexandr Orlov ešte dnes ráno vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 hovoril, že prezident Putin má naďalej v úmysle pricestovať na budúci týždeň do Paríža a rokovať tam o pálčivých témach medzinárodnej politiky. Orlov súčasne uviedol, že 19. októbra sa v Berlíne má uskutočniť pracovná večera, na ktorú nemecká kancelárka Angela Markelová okrem Putina pozvala aj Hollanda.

 

Podľa Kremľa sa 19. októbra má v Berlíne konať stretnutie v tzv. normandskom formáte - najvyšších predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - o vývoji v Donbase. Ruská agentúra TASS však dnes citovala tlačovú službu nemeckej spolkovej vlády, ktorá konanie takéto stretnutia zatiaľ nepotvrdzuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona