Orlicu Aničku čakajú náročné prelety v odlišných podmienkach

NETKY.SK • 16 Október 2014, 14:47 • 2 min
Orlicu Aničku čakajú náročné prelety v odlišných podmienkach

VYSOKÉ TATRY - Samička orla krikľavého Anička letí spod Tatier na zimovisko do Afriky už takmer 30 dní. Prespala na juhovýchode, blízko hraníc Etiópie, podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka ju teraz čakajú náročné prelety v odlišných meteorologických podmienkach.

slovakia

left justify in out

“Signál vysielačky sa stráca častejšie. Pokrytie signálom GSM v riedko osídlenej oblasti na južnom konci Sahary nie je také, ako by sme si priali,” informoval Majko s tým, že Anička si udržuje južný kurz, smeruje na hraničné pásmo medzi Etiópiu a Južný Sudán, blízko povodia Modrého Nílu. Nocľah si predošlú noc našla blízko etiópskej hranice. 
     

Po prelete nehostinnej piesočnatej krajiny čakajú Aničku úplne odlišné letové podmienky. “Extrémne horúca, suchá klíma severného Sudánu sa južne od Chartúmu mení. Zrážky pribudnú, polopúšť prejde do krovinatej savany. Južnejšie bude rovníkové podnebie, dlhé obdobie dažďov, ktoré nad tropickými pralesmi práve pretrváva,” objasnil Majko. 
     

Počasie je tu podľa neho veľmi premenlivé. V Južnom Sudáne Aničku ešte čakajú vysoké hory s výškou nad 3000 metrov nad morom. “Ak bude pokojnejšie a mraky ustúpia, Anička v údoliach a náhorných plošinách bude môcť zazrieť slony, nosorožce, žirafy, antilopy, opice atď. Dúfajme, že čochvíľa uvidí v Ugande obrovskú vodnú plochu Viktóriinho jazera,” dodáva Majko.
     

Minulý rok do Zambie, ktorá však tentoraz nemusí byť jej konečným cieľom, letela 33 dní. Teraz to podľa ochranárov vyzerá, že let bude o niekoľko dní dlhší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona