Orlica Anička zvládla prelet ponad vojnové zóny

NETKY.SK • 5 Október 2015, 10:33 • 2 min
Orlica Anička zvládla prelet ponad vojnové zóny

POPRAD/TATRANSKÁ LOMNICA – Orlica Anička pokračuje vo svojej ceste do Afriky. V uplynulých dňoch preletela Turecko, pobrežné hory v nepokojnej Sýrii a následne nocovala v Libanone. Naprieč Tureckom sa Aničke podľa ochranárov letelo oveľa rýchlejšie.

slovakia

left justify in out

„Teplé počasie a slnečné lúče na oblohe podporujú vznik mohutných termických prúdení, ktoré unášali krídla Aničky bez námahy náhornou plošinou stredom Turecka smerom na juh,“ vysvetlil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.


„Anička obletela jazero Beysehir, s plochou ako náš Liptov, ktoré je vo výške 1 121 metrov nad morom. V Osmanskej provincii prečkala noc, následne obletela najvýchodnejší záliv Stredozemného mora na juhu Turecka,“ priblížil Majko. Toto územie je podľa jeho slov križovatkou sťahovavých vtákov, teda aj orlov krikľavých. Počas dlhej púte na svoje zimoviská sa tu stretávajú orly zo západného Turecka s orlami zo severu a orlami z východu. Tu už letia spoločne vo svojom migrujúcom koridore na juh. Z južného Turecka si to orlica namierila na hrebene vysokých pobrežných hôr Sýrie. „Obavy ktoré sme mali, sa rozplynuli, prelet ponad vojnové zóny zvládla orlica rýchlo. Nocovala už za hranicami Sýrie v Libanone,“ povedal Majko.


Samičku orla krikľavého sledujú ochranári už tretí rok, umožňuje to miniatúrna vysielačka na jej chrbte. Vďaka nej vždy vedia, kde sa presne nachádza, a dozvedajú sa zaujímavé údaje z jej života. „Zatiaľ máme dostatočné pokrytie signálom siete GSM, cez ktorú dostávame údaje prichádzajúce priamo od Aničky. Tešíme sa zo zdarného preletu cez „najhorúcejšie“ konfliktné vojenské územie v Sýrii. Čaká ju ešte niekoľko vojnových konfliktných zón, pokiaľ priletí na juh Afriky,“ dodal riaditeľ Správy TANAP-u.


Anička letí na svoje zimoviská oproti minulému roku niekoľko dní s predstihom. Dôvodom je podľa Majka pravdepodobne to, že tento rok nehniezdila, a teda má veľa energie, ktorá ju rýchlejšie ženie na zimoviská. „Spoločne sledujme, ako sa jej bude dariť, dúfajme, že náročný prelet cez pol zemegule zvládne bez ujmy,“ ukončil Majko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies