Orlica Anička putuje na zimovisko už takmer 50 dní

NETKY.SK • 3 November 2014, 13:25 • 2 min
Orlica Anička putuje na zimovisko už takmer 50 dní

VYSOKÉ TATRY - Samička orla krikľavého, ktorej dali ochranári meno Anička, už putuje na svoje zimovisko do Afriky takmer 50 dní. „Mraky ustúpili, búrky poľavili, cesta popri Viktóriinom jazere sa Aničke otvorila. Oproti minulému roku mešká so svojim príletom už osem dní,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

slovakia

left justify in out

Viktóriino jazero s rozlohou 68.800 kilometrov štvorcových je väčšie ako Slovensko. Anička preletela jeho okrajom, horná polovica tohto jazera patrí Ugande, je tu desať národných parkov. „V džungli tu mohla zazrieť aj známe horské gorily. Odborníci sa zhodujú, že je tu najbohatšia vegetácia na celej zemeguli,“ objasnil Majko. Druhá polovica Viktóriinho jazera, popri ktorom podtatranská orlica letela, patrí Tanzánii. V tejto zemi je svetovo známy Národný park Serengeti s veľkou migráciou stád párnokopytníkov.
     

„Anička sa vo svojom smerovaní do južných zimovísk vyhla jazeru Tanganika, dlhému 645 kilometrov, ktoré je druhé najobjemnejšie sladkovodné jazero na svete po Bajkalskom jazere,“ doplnil Majko. V jeho najjužnejšom cípe preletela hranice do Zambie, kde väčšina územia je tvorená zvlnenou náhornou plošinou vo výške 900 až 1500 metrov nad morom. „Tu asi nebude mať núdzu o potravu. Medzi typické zvieratá Zambie, ktoré sú pre Aničku známe z minulých migrácií patrí slon, prasa bradavičnaté, lev, žirafa, hyena škvrnitá,“ vymenúva riaditeľ Správy TANAP.
     

Ochranári sa nechajú prekvapiť, či sa bude Anička pri konci svojho putovania po africkej oblohe držať migračnej trasy z minulého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona