Orlica Anička prežije Vianoce v hojnosti na africkej savane

NETKY.SK • 23 December 2015, 12:06 • 2 min
Orlica Anička prežije Vianoce v hojnosti na africkej savane

POPRAD – Orlica Anička prežije Vianoce v hojnosti vďaka africkej klíme. " Je tam horúčava a africká savana jej ponúka dostatok potravy,“ skonštatoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. Ochranári sledujú pohyb orlice v zimovisku prostredníctvom miniatúrnej vysielačky umiestnenej na jej chrbte už tretí rok. Aktuálne sa Anička nachádza v Mozambiku, asi 250 kilometrov od mora, kde je po prvýkrát.

slovakia

left justify in out

Ochranárom sa podarilo opäť zistiť Aničkinu polohu po dlhšom čase. „Signál vysielačky sa nám stratil, v riedko osídlenej oblasti totiž pokrytie signálom GSM nie je také, ako by sme si priali. Veľký vplyv na kontakt s rodným Liptovom mali tiež lokálne meteorologické cyklóny. Na jej miniatúrny solárny panel dlho nesvietilo slniečko. Schovávala sa v korunách stromov, mohli sme len vyčkávať a dúfať, že sa jej nič zlé neprihodilo,“ opísal problém Majko.


Samička orla krikľavého opustila svoje hniezdisko na Liptove 16. septembra a vydala sa na niekoľkomesačnú trasu do svojho zimoviska. „Svoju trasu putovania po africkej oblohe dodržuje v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi takmer ako cez kopirák. Udržuje si stále južný kurz. Doteraz za takmer sto dní preletela hranice devätnástich štátov. V minulých dňoch sa pohybovala na miestach, ktoré dôverne pozná z minuloročných migrácií,” uviedol riaditeľ Správy TANAP.

 

Po opustení Európy Anička prelietala ponad Áziu, absolvovala trasu ponad nepokojnú Sýriu a neskôr postupne preletela západným okrajom Etiópie do Južného Sudánu, ponad hranice severnej Ugandy. Odtiaľ si to Anička namierila na juh pozdĺž obrovského Viktórinho jazera do Tanzánie a dostala sa tak cez rovník na južnú pologuľu.


Vďaka miniatúrnej vysielačke ochranári vedia, kde sa orlica presne nachádza, a dozvedajú sa zaujímavé údaje z jej života. Ako vysvetlil Majko, Anička absolvovala dvakrát náročnú púť do Južnej Afriky a späť. Druhú zimu prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku rekordných 8 400 km a zaletela takmer až k brehom Indického oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies