Orlica Anička preletela hrebeň rodných Karpát, nocovala v Bulharsku

NETKY.SK • 22 September 2015, 09:04 • 2 min
Orlica Anička preletela hrebeň rodných Karpát, nocovala v Bulharsku

VYSOKÉ TATRY – Orlica Anička pri svojom putovaní na zimovisko do Afriky už preletela hrebeň rodných Karpát a nocuje v Bulharsku.

slovakia

left justify in out

„Zo Slovenska tento rok migruje o čosi východnejšie. Minulý rok naše hranice na Ukrajinu preletela pri Čope, teraz severne nad Užhorodom. Cez najvýchodnejší cíp Maďarska zdá sa mala ničím nerušený let,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

 

Do Rumunska vletela pri meste Satu Mare, preletela jeho okrajom. Odtiaľ letela priamočiaro k úpätiu Karpát popod Brašov. Pri prelete hrebeňa Karpát si vyhliadla dlhé doliny s vysokými úbočiami, kde využila svahové prúdenie. „Letový kurz po preletení hôr si vybrala ako minulý rok severným okrajom Bukurešti, ponad runway frekventovaného letiska. Pravdepodobne v momente preletu nebol na letisku veľký ruch. Jej poslednú pozíciu sme videli už za Dunajom v severovýchodnom Bulharsku, kde nocovala medzi mestami Silistra a Ruse,“ dodal Majko.

 

V polovici septembra sťahovavé orly krikľavé postupne opúšťajú Slovensko a mieria na svoje africké zimoviská. Orlica Anička sa v porovnaní s minulým rokom vydala na ďalekú cestu len s dvojdňovým rozdielom. Odletela 16. septembra, minulý rok to bolo o dva dni neskôr. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies