Orlica Anička opustila Európu, je v Ázii

NETKY.SK • 29 September 2015, 10:06 • 2 min
Orlica Anička opustila Európu, je v Ázii

POPRAD – Orlica Anička po deviatich dňoch svojho letu opustila Európu a momentálne prelieta Áziou. „Od poslednej pozície v severovýchodnom Bulharsku Anička čelila zlému počasiu. Meteorologický radar ukazoval nepokojné daždivé počasie, ktoré sa valilo cez Balkán.

slovakia

left justify in out

Ďalšiu noc prečkala ešte na európskej časti Turecka. Odtiaľ jej trasa viedla priamo na Istanbul,“ informoval Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP). Po preletení ponad Bospor, najužší medzikontinentálny prieliv na zemi, sa Anička dostala do Ázie. TANAP jej posledné pozície evidoval na severe Turecka.


Tohtoročná trasa Aničky je podobná ako tá minuloročná. „Sú tam však výkyvy, ktoré môžu súvisieť s počasím a klímou,“ uviedol Majko. Ako ďalej vysvetlil, prekážkou pre migrujúcich vtákov lietajúcich veľké vzdialenosti je aj vodná hladina, nad ktorou sa nevytvárajú termické prúdy nápomocné pri preletoch. „Orly sú potom zrazené na strom, pretože využívajú prúdenie teplého vzduchu a šetria silami, teda plachtia. Ako náhle nie je termika, tak si orol musí sadnúť,“ povedal riaditeľ Správy TANAP-u. Takúto prekážku predstavovalo pre orlicu Aničku Marmarské more pred Istanbulom. Veľké mesto sa podľa Majka z tohto dôvodu rozhodla obletieť severne, tak ako minulý rok. „V tomto koridore bola stále nad pevninou. Preletela Bospor, prieliv medzi európskou a ázijskou časťou Turecka, teda medzi Balkánskym polostrovom a Malou Áziou,“ dodal.


Samičku orla krikľavého sledujú ochranári už tretí rok, umožňuje im to miniatúrna vysielačka na jej chrbte. Vďaka nej vždy vedia, kde sa presne nachádza, a dozvedajú sa zaujímavé údaje z jej života. „Anička počas tohto obdobia absolvovala dvakrát náročnú púť do Južnej Afriky a späť. Druhú zimu prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku rekordných 8 400 km a zaletela takmer až k brehom Indického oceánu,“ opísal jej predošlé cesty Majko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona