Orlica Anička mieri na sever, vracia sa z Afriky späť domov

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 16:15 • 2 min
Orlica Anička mieri na sever, vracia sa z Afriky späť domov

VYSOKÉ TATRY - Po vyše týždňovej odmlke dala o sebe ochranárom i širokej verejnosti opäť vedieť orlica Anička.

slovakia

left justify in out

Jej let na zimovisko v Afrike mohli ľudia sledovať na internete vďaka GPS solárnej vysielačke, teraz sa už podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka otočila na sever a mieri späť domov na Slovensko.
     

„Z Mozambiku si to namierila severozápadným smerom a vletela do štátu Zimbabwe. Posledná jej pozícia sa nachádza južne od mesta Maswingo,“ priblížil Majko. Vlani slovenská orlica začala migráciu späť k svojmu hniezdu pod Tatrami o dva dni neskôr ako teraz. „Dúfame, že je v dobrej kondícii a zvládne náročnú trasu dlhú tisíce kilometrov,“ povedal. 
     

Tento rok sa samička orla krikľavého dostala pri svojej púti na zimovisko najďalej od roku 2013, teda odkedy ju ochranári i verejnosť začali sledovať. Zaletela až do Juhoafrickej republiky a vzdušnou čiarou sa tak zo svojho hniezda pod Tatrami vzdialila až na 8300 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies