Orlica Anička mieri do Európy, už je v Egypte

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 12:57 • 2 min
Orlica Anička mieri do Európy, už je v Egypte

BRATISLAVA - Orlica Anička mieri z Afriky, kde strávila zimné mesiace, späť do Európy. Ako na internetovej stránke informovala Správa TANAP, jej najnovšiu pozíciu zaznamenali v Egypte. V najbližšom období by tak mala prekročiť Suez smerom na Blízky východ.

slovakia

left justify in out

Orlica Anička sa na púť do afrického zimoviska vydala v septembri, pričom po celý čas jej pohyb pomocou GPS vysielača monitorujú ochranári. Nad územie Afriky sa orlica dostala v októbri po prelete cez územie Blízkeho východu. Následne sa letom ponad Sudán, Etiópiu a Ugandu dostala k Viktóriinmu jazeru.

 

V novembri ju na území Konžskej republiky na tri týždne zdržali dažde, ktoré jej komplikovali zháňanie potravy, preto ich prečkávala v korunách stromov. Zároveň s ňou ochranári v tomto období pre slabý signál GPS vysielača stratili kontakt. Ten sa podarilo znovu nadviazať v polovici decembra.

 

V tom období sa Anička zdržiavala na území Zimbabwe. Január trávila Anička prevažne na území Juhoafrickej republiky. Vtedy prekonala aj svoj vlastný rekord, keď jej polohu zaznamenal GPS vysielač vo vzdialenosti 8 300 kilometrov od jej slovenského hniezdiska. Putovanie na sever smerom do Európy začala na prelome februára a marca.

 

V minulom roku dorazila Anička, v tom čase známa ešte ako orol Arnold, z Afriky na Slovensko 22. apríla. Tento rok predpokladajú ochranári mierne zdržanie, pravdepodobne pre nepriaznivé poveternostné podmienky pri prelete Ugandou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona