Orlica Anička je už v Ázii

NETKY.SK • 29 September 2014, 17:05 • 2 min
Orlica Anička je už v Ázii

POPRAD - Samica orla krikľavého, známa pod menom Anička, dnes pred 13:00 preletela cez prieliv Bospor, čím sa z Európy dostala do Ázie, informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

slovakia

left justify in out

Od 18. septembra, keď samica orla krikľavého s vysielačkou na chrbte vyrazila na púť do zimoviska v Afrike, má za sebou už vyše 1 000 kilometrov. Teraz čaká na orlicu prelet cez Turecko, Sýriu, Libanon, Izrael a Egypt, kde opustí Áziu a dostane sa na africký kontinent. Orlica z veľkej miery kopíruje minuloročnú trasu. Podľa údajov z vysielačky prelietala orlica ponad Maďarsko, Ukrajinu, Rumunsko, Bulharsko a momentálne je v Turecku.

 

Už z minulého roku majú ochranári poznatky, že orlica sa pri presune do zimovísk vyhýba veľkým vodným plochám. Tak je to aj tohto roku. V porovnaní s minulým rokom je orlica Anička o niečo pomalšia. Zo svojho letoviska na Liptove odlietala vlani orlica 19. septembra a cez Bospor preletela už 26. septembra. Tohto roku odlietala 18. septembra a cez Bospor sa dostala 29. septembra. Príčinou pomalšieho letu môže byť chladnejšie a daždivejšie počasie v lokalitách, ktorými orlica prelieta. „Letí pomalšie, ale je ešte predčasné to hodnotiť. Za sebou má asi pätinu cesty,“ uviedol Majko. Väčšiu časť nedele strávila orlica v jednej lokalite. 

 

Samicu orla krikľavého odchytili ochranári v auguste minulého roka neďaleko Liptovských Matiašoviec. Pôvodne si ochranári mysleli, že ide o samca a preto dostal meno Arnold. Toto meno mu vybrala verejnosť v internetovom hlasovaní. Na chrbát mu ochranári pripevnili minivysielačku, ktorá vysiela informácie o pohybe a ďalšie údaje. Až po prílete na Slovensko na jar tohto roku ochranári zistili, že nejde o samca, ale samicu orla krikľavého. Z Arnolda sa tak stala Anička. Prelet orla z jeho letoviska pod Tatrami do zimoviska v Afrike môže verejnosť sledovať na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku www.spravatanap.sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona