Orkán Xaver si v Európe vyžiadal najmenej 10 obetí na životoch

NETKY.SK • 7 December 2013, 06:24 • 2 min
Orkán Xaver si v Európe vyžiadal najmenej 10 obetí na životoch

VARŠAVA/HAMBURG - Obávaný orkán Xaver pripravil za ostatné dva dni v severnej a severozápadnej Európe o život najmenej 10 ľudí, informovala agentúra DPA. V piatok zomreli v Poľsku traja ľudia v aute, na ktoré spadol strom.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúce obete boli z Británie, Švédska a Dánska. Hamburg zažil na Mikuláša druhé najhoršie záplavy od začiatku robenia záznamov v roku 1825. Prístavné mesto však uchránili od najhoršieho protipovodňové zábrany, podobne ako bariéry na Temži Londýn.

V Poľsku zostalo v dôsledku snehovej víchrice, ktorá postrhávala vedenie, bez elektriny 400.000 ľudí. Zatvorené zostali mnohé školy v severnom Poľsku a Nemecku, kde nárazový vietor dosahoval rýchlosť takmer 150 km/h. Výpadky elektriny postihli v piatok aj Švédsko a Nórsko, informovala BBC.

Zrušené boli desiatky letov, čo postihlo najmä cestujúcich na berlínskom letisku Tegel, ale aj v Kodani a inde. Obmedzená bola aj železničná doprava v Nemecku i Škandinávii, ktorá sa borila aj s čerstvým snehom, a zrušená bola trajektová doprava.

Železničný a cestný Öresundský most spájajúci dánsku Kodaň s Malmö v južnom Švédsku, ktorý s príchodom orkánu vo štvrtok uzavreli, v piatok opäť otvorili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies