Orkán pripravil v strednej Európe o život už troch ľudí

NETKY.SK • 1 Október 2019, 06:50 • 2 min
Orkán pripravil v strednej Európe o život už troch ľudí

BRATISLAVA - Pre silný vietor zasahovalo za posledných 24 hodín celkovo 280 hasičov pri viac ako 200 výjazdoch. Najviac výjazdov zaznamenali v Nitrianskom kraji. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

slovakia

left justify in out

"Silný nárazový vietor, ktorý včera zasiahol územie Slovenska, si za posledných 24 hodín vyžiadal celkom 234 výjazdov hasičov. Počas noci sa situácia upokojila a od 21.00 h stúpol počet výjazdov len minimálne," priblížila Farkasová.

 

Prevažne podľa jej slov zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a zaparkovaných vozidiel a pomáhali pri strhnutých strechách z bytových a rodinných domov.

 

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči najviac v Nitrianskom kraji, a to 57-krát, najmä v okresoch Nitra, Nové Zámky a Komárno. V Trnavskom kraji mali hasiči 47 výjazdov, v Banskobystrickom 45, v Bratislavskom kraji 44, v Trenčianskom kraji 12 a v Košickom a Prešovskom kraji po 7 výjazdov.

 

img

 

Silný vietor pripravil v strednej Európe o život troch ľudí

Časťami strednej Európy sa v pondelok prehnal silný vietor, ktorý pripravil o život troch ľudí, narušil dopravu a spôsobil výpadky elektriny. Spadnutý strom zabil na Slovensku v Nitre 14-ročného chlapca, na východe Nemecka prišiel podľa tamojšej polície o život 41-ročný vodič, keď na jeho auto spadol strom pri meste Wittenberg.

Poľskí hasiči uviedli, že jedna osoba prišla o život a dve ďalšie utrpeli zranenia, keď ich auto rovnako zavalil strom. Päť osôb utrpelo zranenia aj na iných miestach v Poľsku. Hasiči odstraňujú popadané stromy naprieč Poľskom a tisíce ľudí ostávajú bez elektrickej energie. Podobne v Českej republike zostalo bez elektriny približne 30-tisíc domácností, popadané stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu.

Podobné problémy hlásili aj z Nemecka. Pri meste Wolfsburg medzi Hannoverom a Berlínom narazil vysokorýchlostný vlak do stromu v koľajisku, pričom rušňovodič utrpel ľahké zranenia. Pri Lipsku postŕhali stromy vedenie a bez elektriny zanechali okolo 5 000 ľudí. V Berlín zatvorili preventívne obe zoologické záhrady.

 

Strom zabil 14 ročného chlapca

Obeťou pádu stromu v Nitre ja 14-ročný chlapec. Pôvodnú informáciu na sociálnej sieti spresnil Policajný zbor. Ďalšie dve deti sú podľa informácii záchranných zložiek zranené. Nehoda sa stala dnes popoludní na cyklotrase pri futbalovom štadióne pod Zoborom v Nitre. 

 

 

Silný nárazový vietor, ktorý zasiahol územie Slovenska, si vyžiadal nárast výjazdov hasičov k udalostiam technického charakteru. Včera od desiatej hodiny vykonali v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou už 171 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

 

 

Príslušníci HaZZ a dobrovoľní hasiči pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy.

 

"Najvážnejšia situácia je v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali už 40-krát v oboch prípadoch. V Bratislavskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 34 prípadom, z toho až 32-krát zasahovali priamo v Bratislave," poznamenala Farkasová. V Banskobystrickom kraji pomáhali hasiči pri 32 technických udalostiach, v Žilinskom kraji boli vyslaní na 13 miest.

 

"V hlavnom meste zasahovali príslušníci najmä v mestských častiach Petržalka a Staré Mesto," povedala Farkasová. Doposiaľ si nepriaznivé počasie vyžiadalo podľa Farkasovej jednu usmrtenú maloletú osobu, na ktorú spadol strom na cyklotrase v Nitre.

 

Silný vietor v hlavnom meste v pondelok zatiaľ spôsobil pád desiatich stromov. To povedala pracovníčka Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave. "Na Podunajskej ulici je odtrhnutá strecha," doplnila.

 

 

img

 

Po celej Európe vyčíňa tlaková níž Mortimer.

Nárazový vietor dosahuje silu orkánu. V Česku a v Nemecku je bez dodávok elektrickej energie niekoľko desiatok tisíc ľudí.

 

Tisícky ľudí v Česku bez elektriny

V susednom Česku dosiahol vietor silu orkánu na Sněžke. Problémy však spôsobuje aj v nižších oblastiach. Energetici majú k dnešnému ránu bez dodávok elektrickej energie niekoľko desiatok tisíc ľudí.

 

Príčinou porúch sú popadané vetvy a stromy na elektrických vedeniach. ČEZ eviduje celkovo takmer 30 porúch na vysokých napätiach. V stredných Čechách je bez elektriny okolo 15 000 odberných miest. Najhoršia situácia je na Kolínsku, Benešovsku, Krutnohorsku, či v okolí Prahy.

 

Na západe Čiech je bez elektriny ďalších 7000 domácností, v Prachaticiach 4200 a na juhu Čiech okolo 5500 domácností.

Problémy sú aj v doprave. Na niekoľkých cestách sú vyvrátené stromy alebo popadané vetvy. Tie padajú aj na železničné trate. Neprejazdná je trať napríklad medzi Prahou a Benešovom, Berounom a Rakovníkom, či medzi Pardubicami a Medlešicemi. 

 

Najsilnejší vietor zaznamenal ČHMÚ zatiaľ na Sněžke, kde dosiahol náraz 157 km/h. Informuje imeteo.sk.

 

Okolo presúvajúcej sa tlakovej níže Mortimer, ktorá postupuje severným Nemeckom a Poľskom v našej oblasti silnie vietor. Ten môže spôsobovať problémy najmä popoludní.

 

img

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies