Orkán bičuje Európu: Päť mŕtvych, na Slovensku je výstraha druhého stupňa!

NETKY.SK • 6 December 2013, 11:55 • 2 min
Orkán bičuje Európu: Päť mŕtvych, na Slovensku je výstraha druhého stupňa!

LONDÝN - Päť osôb prišlo vo štvrtok o život alebo je nezvestných a ďalšie tisíce evakuovali v dôsledku silnej búrky, ktorá zasiahla západ a sever Európy.

slovakia

left justify in out

BRITÁNIA

Búrka spôsobila aj vážne dopravné problémy a výpadky elektrickej energie, bez ktorej sa ocitlo 20-tisíc Britov. Tamojšie úrady navyše evakuovali 15-tisíc ľudí. Búrku pomenovanú Xaver sprevádzal na britských ostrovoch sprevádzal vietor s rýchlosťou miestami až takmer 230 kilometrov za hodinu.

Záplavy spôsobené prívalovou vlnou počas búrok, ktoré naženú do vnútrozemia obrovské množstvá morskej vody, sa zároveň s mrazivým prudkým vetrom od Grónska očakávajú v Británii, Nemecku a Škandinávii.

Jedna osoba už prišla vo štvrtok o život a dve utrpeli zranenia, keď silná búrka zasiahla Škótsko a spôsobila vážne dopravné problémy a výpadky elektrickej energie. BBC uvádza, že bez elektriny je v Škótsku až 100 000 domácností. Búrku pomenovanú Xaver, ktorá smeruje na juh a ohrozuje severozápad Európy, sprevádza vietor s rýchlosťou miestami až 228 kilometrov za hodinu, v priemere však asi 145 kilometrov za hodinu. Úrady museli zastaviť všetku železničnú dopravu na škótskom území, mnohé lety boli zrušené alebo meškajú. Polícia varovala vodičov, aby jazdili len v nevyhnutných prípadoch. Na búrku sa už pripravuje aj Británia, ktorej vláda sa má ešte dnes zísť na mimoriadnom rokovaní. Silný vietor by mohol spôsobiť najväčšie zdvihnutie mora za posledných 30 rokov. V pobrežných oblastiach preto hrozia povodne a úrady očakávajú zaplavenie najmenej 3000 domov.

Búrka spôsobila v Škótsku dopravný kolaps

img

img

Záchranné tímy prepravovali obyvateľov v severnom Walese do bezpečia na člnoch, úrady v iných oblastiach rozdávali vrecia spieskom a zriaďovali núdzové prístrešia.

SLOVENSKO

Takmer celé Slovensko bude oddnes trápiť silný vietor, pre hory na severe Slovenska platí výstraha druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) však pred vetrom varuje aj v iných krajoch Slovenska. Druhý stupeň výstrahy platí v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji oddnes od 18:00 do soboty 7. decembra do 12:00. Fúkať bude na hrebeňoch hôr v prípade druhého stupňa výstrahy v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín. Vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 25 až 33 metrov za sekundu. Prvý stupeň výstrahy platí takisto oddnes od 18:00 do piatka 6. decembra do 23:00 v Trenčianskom a Košickom kraji. Tam môže vietor v nárazoch fúkať rýchlosťou 19 až 26 metrov za sekundu. K výstrahe v týchto krajoch sa v piatok pridá aj prvý stupeň výstrahy v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Tu začne fúkať v piatok o 5:00 ráno, výstraha bude platiť do soboty 7. decembra do 12:00. SHMÚ očakáva, že vietor bude fúkať rýchlosťou 17 až 23 metrov za sekundu. Silný vietor môže pre rôzne aktivity predstavovať potenciálne nebezpečenstvo, ľudia by si preto mali dávať pozor.

img

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) však okrem vetra varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa v tomto prípade platí na severe Slovenska od piatka 6. decembra od 3:00 do soboty do 19:00. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Pri ich tvorbe by si mali dávať veľký pozor predovšetkým vodiči. Snehové jazyky a záveje predstavujú na cestách potenciálne nebezpečenstvo.

Na horách hrozia lavíny

Sneženie sprevádzané silným nárazovým vetrom zvýšilo vo Vysokých a Západných Tatrách lavínové nebezpečenstvo na druhý stupeň päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Príčinou nechceného uvoľnenia lavíny sa môže stať väčšie dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky veľmi strmého terénu. Výnimočne hrozí aj výskyt samovoľných snehových zosuvov. „Lavínové nebezpečenstvo má v Tatrách i vo Fatrách výrazne lokálny charakter a rastúcu tendenciu,“ upozornil Richnavský.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto so snežením. Teplota vzduchu sa pri pokračujúcom ochladzovaní pohybovala od -17 do -5 stupňov Celzia. Vietor dosahoval na hrebeňoch silu mohutnej víchrice a v nárazoch fúkal rýchlosťou takmer 50m/s. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 5 do 25 cm nového snehu.

Rozmiestnenie nového snehu je vo vysokohorskom teréne veľmi nerovnomerné od pár centimetrov až do viac ako metrovej hrúbky. Vietor ho previeva na záveterné svahy, do žľabov a vytvára tam nebezpečné málo stabilné snehové vankúše, dosky a preveje rôznych rozmerov.

Hasiči mali rušnú noc

Hasiči Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovali pre počasie minulú noc 30-krát. Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov či prekážok na cestách, agentúru SITA o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Najväčšie ťažkosti vietor spôsobil v Trnavskom kraji, kde zasahovali hasiči najmä v okolí Piešťan a Skalice. V dôsledku vetra spadol v Banskobystrickom kraji na cestu strom a spôsobil dopravnú nehodu dvoch áut v katastri obce Hriňová v okrese Detva. Pri nehode sa nikto nezranil.

ČESKO

Silná búrka, ktorá sa cez severozápad Európy presúva na východ, spôsobila v noci zo štvrtka na piatok veľké problémy aj na území Česka. Úrady hlásia problémy s dopravou, výdatné sneženie, silný vietor, ktorý spôsobil, že desaťtisíce ľudí zostali bez elektrickej energie. Je tomu tak hlavne na východe krajiny. Dodávatelia elektriny vyhlásili kalamitný stav. Búrka Xaver podľa predpokladov priniesla výdatné snehové zrážky, pričom na Krkonošiach fúkal vietor rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu a pribudlo 30 centimetrov nového snehu. Problémy pre popadané stromy má najmä železničná doprava. Českí meteorológovia varujú, že dramatická môže byť i noc z piatku na sobotu, píše portál českej spravodajskej televízie ČT24.

KONTINETÁLNA EURÓPA

Problémy s dopravou hlásili z celej západnej Európy. Všetky lety na medzinárodné letisko v dánskej Kodani a z neho dnes zastavili. Zatiaľ nie je jasné, koľko pasažierov to postihlo a ani to, ako dlho zostane najväčšie škandinávske letisko zatvorené. Zrušené boli aj takmer všetky lety do a z Hamburgu na severe Nemecka; holandské aerolínie KLM tiež zrušili desiatky letov na európske letiská.

Nemecká meteorologická služba uviedla, že búrkový front - ktorý silnel, keď od pobrežia Grónska smeroval na východ - prinesie tiež arktický vzduch a na niektorých miestach Európy výdatné sneženie. Niektoré školy v severnom Holandsku zatvorili skôr, aby sa deti mohli dostať bezpečne domov a oslavovať s rodinou Sinterklaasa - tradičnú holandskú obdobu Santa Clausa a Vianoc. Pasažieri letu spoločnosti easyJet z Londýna do škótskeho Glasgowa skončili v anglickom Manchestri, pretože sa im ani na viac pokusov nepodarilo pristáť v Glasgowe či Edinburghu. Keď sa lietadlo blížilo ku Škótsku, "náhle sa všetko začalo triasť a poskakovať, hádzalo nás hore a dolu, hore a dolu," uviedla jedna cestujúca. Mnohým pasažierom prišlo zle a všetci si uvedomovali, že situácia je vážna.

Nehoda západne od škótskeho Edinburghu si vyžiadala život vodiča nákladného auta a padajúci strom zabil muža v anglickom grófstve Nottinghamshire.

Polícia v západnom Dánsku oznámila, že zahynula 72-ročná žena, keď dodávku, v ktorej sa viezla so synom, sfúkol z cesty vietor. Aj v iných častiach Európy sa pripravovali na najhoršie. Prevádzkovatelia trajektov zrušili linky na nemecké ostrovy Langeness a Hooge v Severnom mori neďaleko Dánska. Obyvatelia tam vrecami s pieskom chránili svoje domovy proti stúpajúcej hladine mora. Vlny mali totiž podľa predpovedí "špliechať až na múry". "Dnes v noci na ostrovoch nikto oka nezažmúri," uviedol obyvateľ Langenessu. 

Holandsko tiež zatvorilo protipovodňové bariéry, ktoré chránia nízko položené časti krajiny pred vzdúvajúcou sa hladinou mora. Vodohospodári v severoholandskej provincii Frízsko hliadkovali na hrádzach, aby včas spozorovali prípadné trhliny alebo iné poškodenia spôsobené masou vody. Hrádze sú postavené tak, aby vydržali aj pri výške hladiny päť metrov nad normálom.

Mohutná búrka so silou hurikánu nazvaná Xaver si vo štvrtok na juhu Švédska pripísala na svoje konto dve ďalšie obete, do rozbúreného mora zmietla z holandskej nákladnej lode plávajúcej z Ystadu dvoch námorníkov, ktorých sa napriek rozsiahlemu pátraniu nepodarilo nájsť. 

Búrka vo Švédsku

img

Na juhu Švédska a v Dánsku ochromila búrka väčšinu dopravy. Uzavrela aj veľké mosty. Na juhu Švédska zostalo bez elektriny najmenej 20.000 ľudí, informovala agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies