Orgovánová: Do parlamentu by sa mohli dostať aspoň dvaja rómski kandidáti

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 12:35 • 2 min
Orgovánová: Do parlamentu by sa mohli dostať aspoň dvaja rómski kandidáti

BRATISLAVA – Minimálne dvaja z rómskych kandidátov v nadchádzajúcich voľbách do Národnej rady (NR) SR majú šancu sa prekrúžkovať do parlamentu. Pre TASR to uviedla bývalá splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity a súčasná riaditeľka Rómskeho inštitútu Klára Orgovánová.

slovakia

left justify in out

Poukázala pritom na to, že zastúpenie Rómov by mohlo byť v parlamente ešte výraznejšie. "Ak by si politickí lídri uvedomili, že pre riešenie problematiky je dôležité, aby Rómovia boli súčasťou politického života, obetovali by jedno miesto na jasne zvoliteľnej pozícii," upozornila Orgovánová, podľa ktorej by toto riešenie pomohlo získať poslanecký mandát trom až štyrom rómskym kandidátom. "Nešlo by pritom o formálne obsadené miesta. Medzi kandidátmi sú totiž vzdelaní a kvalitní ľudia so skúsenosťami v rómskej aj regionálnej problematike," dodala.

 

Orgovánová verí, že impulzom na účasť na voľbách je pre rómskych voličov práve možnosť dať hlas niektorému z rómskych kandidátov.

 

Rómska etnografka a historička Zuzana Kumanová súhlasí s tým, že na účasti Rómov na sobotňajších voľbách bude mať podiel mobilizačná kampaň viacerých rómskych kandidátov. Domnieva sa, že celková účasť rómskych voličov bude kopírovať celoštátny priemer. "Mnohí z Rómov sa o politiku zaujímajú, určite už sú rozhodnutí, koho budú voliť," uviedla pre TASR.

 

Na kandidačných listinách politických strán vo voľbách do NR SR je celkovo desať rómskych kandidátov. Najviac (4) je ich na kandidátke OĽANO-NOVA. Most-Híd má dvoch rómskych kandidátov, po jednom strany Smer-SD, KDH, #Sieť a Sme rodina – Boris Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies