Organizovaný zločin prechádza od podvodov s DPH k neplateniu daní

NETKY.SK • 4 Február 2015, 14:11 • 2 min
Organizovaný zločin prechádza od podvodov s DPH k neplateniu daní

BRATISLAVA - Organizovaný zločin na Slovensku prechádza na nové formy ekonomickej trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

Kým doposiaľ vyťahovali takzvané biele goliere peniaze od štátu najmä cez neoprávnené nadmerné odpočty DPH, najnovšie hľadajú sofistikované spôsoby, ako dane štátu neodviesť. Takýto trend zaznamenala Národná jednotka finančnej polície (NJFP), ktorá patrí pod Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).
     

Podľa riaditeľa NJFP Bernarda Slobodníka zločinecké skupiny menia stratégiu aj pod tlakom činnosti takzvanej daňovej kobry. V rámci nej spolupracuje NAKA s Finančnou správou a Generálnou prokuratúrou SR.
   

"V krátkom čase sme dokázali rozložiť 26 skupín, ktoré páchali veľmi závažnú ekonomickú trestnú činnosť. Dnes je už ten stav pre tieto skupiny neúnosný, preto aj ony sa snažia posúvať dopredu," objasnil pre TASR Slobodník.
     

Šéf NJPF vysvetlil, že v súčasnosti majú rozpracovaných viacero prípadov, v ktorých biele goliere pripravujú štát o finančné prostriedky cez optimalizáciu daňového základu, ktorá je za hranicou zákona. Konkrétne obvinenia ešte nepadli.
     

Z celkovo 929 osôb, ktoré vlani obvinili príslušníci NAKA, bola viac ako štvrtina - 246 osôb obvinených z daňovej trestnej činnosti. V roku 2013 to bolo 134 osôb. Kriminalita spojená s daňovými podvodmi s DPH bola pritom vlani už na ústupe.
     

V roku 2013 polícia zaznamenala 3215 trestných činov týkajúcich sa neodvedenia dane a poistného, čo bolo päťkrát viac ako v roku 2008 (623 trestných činov). Za rok 2014 eviduje 2698 takýchto trestných činov.
     

NAKA zároveň informovala, že spolupráca finančnej polície a Finančnej správy zabránila vlani vyplateniu neoprávnených vratiek DHP v celkovej výške 41,67 milióna eur.
     

Riaditeľ NJFP vysvetlil, že ich efektivitu pomohlo zvýšiť zavedenie elektronického výkazu DPH. "Čo sme niekedy procesne zabezpečovali dlhé obdobie, vieme dnes identifikovať v krátkom čase," uviedol.
     

Zložky daňovej kobry sa podľa Slobodníka snažia nezaostať za organizovaným zločinom a jeho novou stratégiou. "Z našej strany pôjde o nové prístupy a prijímanie opatrení, ktoré zamedzia páchaniu tejto trestnej činnosti."
     

Najväčším úspechom daňovej kobry bol vlani tzv. prípad Kameň, v rámci ktorého NJPF obvinila 26 členov organizovanej zločineckej skupiny, ktorá sa snažila štát pripraviť prostredníctvom neoprávnených odpočtov DPH o 27,5 milióna eur. Z tejto sumy vďaka zásahu polície nebolo 12 miliónov eur vyplatených.
     

Skupina ovládala a organizovala činnosť siete 67 firiem založených na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Srbsku, pričom predstierala obchod s kameňom. Komoditu fiktívne nakupovala na Slovensku a v konaní oslobodenom od DPH dodávala do zahraničia. Slobodník vysvetlil, že iba uznesenie o vznesení obvinenia členom skupiny malo 123 strán, pričom vyšetrovatelia zaistili niekoľko stotisíc dokumentov účtovného charakteru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies