Organizovaná skupina obrala Česko o 330 miliónov korún, chytila ju Kobra

NETKY.SK • 19 December 2014, 14:47 • 2 min
Organizovaná skupina obrala Česko o 330 miliónov korún, chytila ju Kobra

ZLÍN - Podvody s textilom a z nich plynúce daňové úniky odhalila česká daňová kobra, špeciálny útvar, ktorý sa zameriava na podvody s krátením dane. Troch Čechov a päť cudzincov polícia obvinila z daňového úniku v hodnote 330 miliónov korún (12 miliónov eur). Informovala o tom dnes spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Organizovaná skupina na seba upozornila vlani. Finančný úrad narazil pri daňovej kontrole firmy, ktorá do ČR dovážala veľké množstvo textilu z Číny, na nezrovnalosti. Tovar síce cez prístav v Hamburgu do Česka dorazil, deklarovaný presun na Slovensko bol však už iba papierový. Namiesto toho skupina tovar predávala do Nemecka, Španielska, Francúzska, Holandska, Talianska alebo Turecka.

 

"Organizovaná skupina navyše obchod financovala v hotovosti, nikde v rámci jednotlivých odberateľov sa nevyskytovali bankové prevody. Špeciálnymi cestami boli peniaze prevádzané do Číny," uviedol podľa ČT24 člen tímu Kobra Jiří Žežulka.

 

Podľa Colnej správy skupina do ČR doviezla celkovo 7000 námorných kontajnerov, ktoré obsahovali takmer 80.000 ton tovaru.

 

"Oficiálna deklarovaná hodnota tovaru bola 1,65 miliardy korún (60 miliónov eur). Celková škoda úniku na dani z pridanej hodnoty sa tak vyšplhala približne na 330 miliónov korún," uviedla Colná správa s tým, že vyšetrovanie ukázalo, že reálna hodnota tovaru bola až desaťnásobne vyššia. Takomto prípade by daňový nedoplatok dosiahol až 3,3 miliardy korún (120 miliónov eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies