Organizátori olympiády sa vrátili o storočie, Paríž 2024 v štýle art deco

NETKY.SK • 12 Február 2023, 19:00 • 2 min
Organizátori olympiády sa vrátili o storočie, Paríž 2024 v štýle art deco

PARÍŽ - Organizátori budúcoročnej olympiády v Paríži sa pri tvorbe nových piktogramov jednotlivých športov i celkového vzhľadu inšpirovali dobou spred sto rokov, keď "Mesto svetla" naposledy organizovalo športový sviatok. Dizajn hier sa opiera o štýl art deco, ktorý bol populárny vo francúzskej metropole, keď sa tam konali hry v roku 1924.

slovakia

left justify in out

Paríž predtým hostil olympiádu aj v roku 1900 a po Londýne (1908, 1948, 2012) je len druhým dejiskom, ktoré privíta letnú verziu hier tretíkrát v histórii. Organizátori uviedli, že dizajn vyzdvihuje eleganciu, kreativitu a francúzske "umenie života" a vyjadruje inovatívne a odvážne ambície Paríža 2024. Šéf organizačného výboru Tony Estanguet povedal, že jednotlivé dejiská môžu ešte individuálne vylepšiť nový dizajn. Dokopy bude 62 piktogramov pre olympijské a paralympijské disciplíny, ktoré budú zobrazené v podobe erbov v štyroch hlavných farbách hier.

 

Ich dizajn kombinuje geometrické tvary a kruhy a tiež odkazuje na dlažobné kocky, ktoré sú výraznými prvkami francúzskych miest, uviedla manažérka značky hier Julie Mathikineová. "Chceme dať hrám krásnu prezentáciu na ikonických miestach s inovatívnou vizuálnou identitou. Piktogramy sú oveľa viac ako obrázky, sú niečo, čo spája športovcov a divákov. Ani nie tak piktogram, ako skôr erb, aby sme všetci mohli byť hrdí na športy, ktoré organizujeme," citovala Estangueta agentúra DPA. Piktogramy sa prvýkrát objavili na hrách v Tokiu 1964 a odvtedy sú pevnou súčasťou všetkých olympiád, pričom každý hostiteľ si vybral vlastný vzhľad. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies