Organizátori OH 2016 nechcú zlé spomienky na Rio

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 11:29 • 2 min
Organizátori OH 2016 nechcú zlé spomienky na Rio

RIO DE JANEIRO - Organizátori budúcoročných olympijských hier v Riu de Janeiro dúfajú, že návštevníci si mesto na pobreží Atlantického oceánu nebudú pamätať pre obrázky znečistenej zátoky Guanabara, nedostatky v doprave či nedostavané športoviská, ale pre slnko, sambu a futbal.

slovakia

left justify in out

Hry sa uskutočnia od 5. do 21. augusta, približne dva roky po majstrovstvách sveta vo futbale, z ktorých nevládol najlepší dojem. Rok pred začiatkom futbalového šampionátu otriasali Brazíliou mohutné protesty pre prílišné míňanie peňazí na moderné štadióny, niektoré z nich organizátori ani nestihli dokončiť a po MS sa mnohé vôbec nevyužívajú a stoja ďalšie milióny na údržbe.


Vtedy bolo na mesiac trvajúcom podujatí v celej krajine 730 futbalistov, šestnásťdňové OH s 28 športmi privítajú o rok 10 500 športovcov - všetkých v jednej metropolitnej oblasti s približne 12 miliónmi obyvateľov. Navyše, stavať sa začalo o čosi pomalšie, čo platí aj o predaji lístkov na jednotlivé športy. "Ak porovnáte čísla s Londýnom, môžete vidieť, že sme trochu pozadu," tvrdí hovorca OH 2016 Mario Andrada, podľa ktorého robia Brazílčania všetko na poslednú chvíľu.


Z investície 12 miliárd amerických dolárov prejde Rio de Janeiro ako olympijské mesto najväčšou premenou, myslí si šéf miestneho organizačného výboru Carlos Nuzman. Podľa neho Rio prekoná aj Tokio 1964 či Barcelonu 1992.

 

Momentálne najväčšími problémami brazílskeho mesta pod sochou Krista je znečistenie vôd najmä v zátoke Guanabara, kde sa majú uskutočniť jachtárske a windsurfingové súťaže, ďalej osud luxusných projektov ako nové golfové ihrisko alebo olympijská dedina pre športovcov a v neposlednom rade kriminalita a meškajúce stavebné práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies