Organizátori Bratislavských jazzových dní sa tešia na blížiaci sa 43. ročník festivalu

NETKY.SK • 2 Október 2017, 18:00 • 2 min
Organizátori Bratislavských jazzových dní sa tešia na blížiaci sa 43. ročník festivalu

BRATISLAVA – V piatok 20. októbra sa v Inchebe začne 43. ročník Bratislavských jazzových dní (BJD).

slovakia

left justify in out

Headlinermi jednotlivých večerov budú Roy Hargrove, Blood, Sweat & Tears a Cory Henry & The Funk Apostles. V nedeľu 29. októbra sa v Ateliéri Babylon v rámci festivalu predstaví ešte americký multiinštrumentalista a producent Marcus Miller.

Zakladateľ a hlavný organizátor BJD, spevák Peter Lipa, je s tohtoročným programom podujatia spokojný. "Ja mám dobrý pocit, dostal sa ku mne názor, že toto sú snáď najlepšie džezáky, aké kedy boli. To sa ťažko hovorí, ja sa vždy bojím takýchto prívlastkov, ale teším sa z týchto slov. Ak len stručne poviem niečo o headlineroch, máme tento rok dvoch, ktorí sú súčasťou svetovej scény, a to je Roya Hangrove a Marcus Miller. Obaja sú trochu odlišní, Roy bol vždy inštrumentalista par exellence a patrí medzi prvú ligu džezových trubkárov na svete, Marcus Miller je nielen basgitarista, ale preslávil sa najmä ako producent. Cory Henry k nám prichádza zas po druhý raz ako sólista, na Jarných jazzových dňoch sme ho mali len s bubeníkom. On je od svojich piatich rokov úplný zázrak, jeho prvé videá z kostola, kde hrá na hammonde, sú šokujúce,“ povedal Lipa počas dnešnej tlačovej konferencie.

Najväčším esom blížiaceho sa ročníka festivalu je však pre Lipu vystúpenie kapely Blood, Sweat & Tears. "Pre mňa je vystúpenie Blood, Sweat & Tears mimoriadnym životným sviatkom, ako keby som celý život doma v nejakom fiktívnom sekretári schovával niečo veľmi drahé a teraz si to veľmi drahé zoberiem a budem si to pozerať. Naraz uvidím niečo, čo na mňa už dávno veľmi zapôsobilo. Ja mám takú teóriu, že to, čo zažijeme v hudbe medzi svojim pätnástym a dvadsiatym piatym rokom života, je pre nás signifikantné na celý život a stále to na nás veľmi silno pôsobí. Zažil som tak Blood, Sweat & Tears a viem, že to, čo sa naraz k nám dostalo v podobe tejto kapely, bolo čosi úžasné. Tá mixáž všetkých žánrov, umenia a všetkého, čo hudba dovtedy priniesla, čo všetko sa s tým dá urobiť a ako sa s takouto náročnou hudbou, perfektne zahranou, dobre zaranžovanou, dá dosiahnuť svetová sláva, to bolo udivujúce. Blood, Sweat & Tears je pre mňa skrátka niečo špeciálne,“ poznamenal Lipa.

Pomerne veľký priestor na festivale bude tento rok opäť patriť aj ženám. Návštevníci a návštevníčky podujatia si budú môcť vychutnať koncerty dvoch amerických speváčok, Shayny Steele a Hailey Tuck, a francúzskej harfistky Laury Perrudin. "Obidve speváčky, Shayna Steele aj Hailey Tuck, sú nové džezové nádeje, pričom obe pristupujú k svojej kariére úplne odlišne. Sú to dva absolútne vzdialené typy. Hailey Tuck je dáma, ktorá žije v nejakých 20-tych, 30-tych rokoch minulého storočia - svojím prejavom, imidžom, tým, ako je oblečená. Shayna Steele je zasa súčasná interpretka, aj keď čerpá aj z histórie, ale z úplne inej histórie. Ja ju vidím a cítim pri jej prejave ako soulovú speváčku, inšpirovanú rhythm and blues a soulom, teda skôr 60-tymi rokmi. Harfistka Laura Perrudin prichádza zas s novým nástrojom. Ona našla človeka, ktorý stavia nástroje a ten jej zostavil špeciálnu harfu s inými strunami, iným ladením, bez pedálov. Technicky je tak pripravená, že sa môže harmonicky aj melodicky pohybovať niekde celkom inde,“ priblížil organizátor.

Fanúšikov a fanúšičky džezu poteší tiež koncert izraelského saxofonistu Amita Friendmana a britského džezového kvarteta Portico Quartet. Zo slovenských a českých džezmenov sa v piatok na hlavnom pódiu predstaví víťaz minuloročnej súťaže mladých talentov, džezová formácia Ľudové mladistvá, v sobotu odohrá koncert sexteto Vertigo a v nedeľu vystúpi slovenský klavirista a skladateľ Eugen Vizváry.

Okrem toho sa na Bratislavských jazzových dňoch opäť uskutoční i súťaž mladých talentov. V rámci nej sa predstavia zoskupenia Alan Bartuš Trio, Basie Frank Band, Marek Sarvaš Projekt, Carpet Cabinet, Valér Miko Trio a Early Birds. "Myslím si, že tento rok budú súťažiť veľmi interesantné kapely. Dovolím si povedať, že niektoré z nich by pokojne mohli už teraz hrať na hlavnom pódiu,“ uviedol spoluorganizátor Bratislavských jazzových dní Pavel Daněk.

Všetky koncerty na hlavnom pódiu bude snímať RTVS, o záznam koncertov na pódiu mladých talentov sa postará internetová televízia 213.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona