Organizácii v Španielsku sa podarilo odkryť informácie, ktoré sa eurokomisári snažili držať v tajnosti

NETKY.SK • 10 August 2017, 14:30 • 2 min
Organizácii v Španielsku sa podarilo odkryť informácie, ktoré sa eurokomisári snažili držať v tajnosti

BRUSEL – V dokumentoch, ku ktorým sa podarilo dostať španielskej spoločnosti sú uvedené závratné čiastky, ktoré sú vynakladané na pracovné cesty eurokomisárov. Tieto doklady získala spoločnosť Access Info Europe, ktorá sa zaoberá porušovaním ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a šéfka európskej diplomacie EÚ Federica Mogheriniová musia teraz objasňovať, prečo sú ich cestovné náklady také vysoké. Práve náklady týchto dvoch sú neporovnateľne vyššie ako náklady ostatných 28 členov EK.

 

Jedným z dôvodov bude aj to, že pri oficiálnych návštevách či zahraničných misiách sa vynakladajú desaťtisíce eur na zabezpečenie súkromných chartrových letov. Hoci spoločnosť Access Info podala žiadosť k nahliadnutiu už pred tromi rokmi, EK sa zdráhala sprístupniť tieto finančné informácie.

 

Na základe nátlaku spoločnosti, komisia pristúpila na ich požiadavku a k nahliadnutiu poskytla upravenú verziu dokumentov, ktoré zahŕňali len pár mesiacov. Dokumenty uverejnené v utorok belgickým časopisom Knack, ktorý podporuje mimovládnu organizáciu v jej dlhoročnej bitke s byrokratickými predstaviteľmi EÚ, dokazujú, že v priebehu dvoch mesiacov eurokomisári minuli takmer pol milióna eur!

 

Zatiaľ čo suma zahŕňa iba cestovné výdavky všetkých 28 eurokomisárov, náklady vynaložené dvoma najvyššími predstaviteľmi EÚ skutočne vynikli.

 

Jedným z najpozoruhodnejších odhalení je suma peňazí, ktorá bolai vynaložená Mogheriniovou a jej personálnou agendou na cestu do hlavného mesta Azerbajdžanu Baku, kde sa zúčastnila summitu. Celkové náklady na túto cestu sa vyšplhali na závratných 75-tisíc eur. Pričom len počas dvoch mesiacov minula 96-tisíc eur.

 

Ďalší, kto zbytočne rozhadzuje je Juncker. Ten si ešte počas minulého roka objednal súkromné lietadlo, ktoré ho aj s osemčlennou delegáciou odviezlo do Talianska a späť. Tento jednodňový výlet do Ríma nás všetkých Európanov, daňových poplatníkov, stál vyše 26-tisíc eur.  

 

Obhajca tohto extravagantného spôsobu cestovania špičkových eurokratov sa snaží zmierniť vlnu kritiky. Junckerovu cestu do Talianska ospravedlnil tým, že žiaľ nebolo k dispozícií žiadne iné letu schopné komerčné lietadlo, ktoré by vyhovovalo jeho agende.  

 

Ďalšou len slabou výhovorkou bolo, že komisári vo vzduchu počas letu pracujú, preto potrebujú kľud a určitý štandard. Je treba podotknúť, že Junker sa na Mogheriniovú ani zďaleka nechytá. Jeho dvojmesačné náklady odhliadnuc od výletu do Ríma sa pohybovali na hranici 31-tisíc eur.

 

Tento škandál okolo vysokých cestovných nákladov hneď využil Nigel Farage, ktorý stojí za odchodom Británie z EÚ. Ten označil Junckerovo správanie za nanajvýš poburujúce. 

 

Zverejnenie týchto účtovných dokladov o cestovných nákladoch pravdepodobne povedie k väčšej transparentnosti v budúcnosti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies