Organizácia za oslobodenie Palestíny žiada medzinárodné vyšetrovanie Arafatovej smrti

NETKY.SK • 7 November 2013, 12:35 • 2 min
Organizácia za oslobodenie Palestíny žiada medzinárodné vyšetrovanie Arafatovej smrti

RÁMALLÁH - Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) vo štvrtok vyzvala na medzinárodné vyšetrenie "zabitia" palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak deň po tom, čo švajčiarski vedci uviedli, že pravdepodobne zomrel na otravu polóniom. "Výsledky testov dokázali, že Arafata otrávilo polónium a túto látku vlastnia štáty, nie ľudia, čo znamená, že zločin spáchal štát," uviedol Vasál Abú Júsuf, člen výkonného výboru OOP. Podľa jeho slov by preto tak, ako vraždu libanonského premiéra Rafíka Harírího, mal aj Arafatov prípad vyšetriť medzinárodný tribunál. Ústredný výbor strany Fatah, ktorú vedie palestínsky prezident Mahmúd Abbás a ktorá dominuje OOP, sa stretne vo štvrtok, aby sa zaoberal najnovšími zisteniami.

Švajčiarski vedci po preskúmaní vzoriek z telesných pozostatkov Jásira Arafata dospeli k záveru, že palestínsky vodca pravdepodobne zomrel na otravu polóniom. V stredu o tom informovala televízna stanica al-Džazíra odvolávajúca sa na správu 10 expertov z univerzitnej nemocnice v Lausanne. Podľa 108-stranovej analýzy zverejnenej na internetovom portáli al-Džazíry testy do určitej miery "podporujú predpoklad, že úmrtie bolo dôsledkom otravy polóniom 210". Tlačová konferencia k zisteniam sa bude konať vo štvrtok. Izrael rovnako vo štvrtok podozrenia, že stojí za otrávením palestínskeho lídra, poprel. 

Arafat zomrel v novembri 2004 vo Francúzsku vo veku 75 rokov, lekári však nedokázali určiť presnú príčinu smrti. Na žiadosť jeho vdovy Suhy vtedy neurobili žiadnu autopsiu. Exhumáciu vykonali v novembri 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona