Organizácia summitov EÚ stojí Belgicko milióny, ale hotelieri sa tešia

NETKY.SK • 2 Február 2012, 11:51 • 2 min
Organizácia summitov EÚ stojí Belgicko milióny, ale hotelieri sa tešia

Organizácia summitov EÚ stojí Belgicko milióny, ale hotelieri sa tešia - Politika Brusel, ako sídlo inštitúcií Európskej únie, sa od roku 2004 stal jediným miestom zasadnutí Európskej rady, čo bolo okrem iného zdôvodnené aj znížením nákladov na organizova

slovakia

left justify in out

img

Brusel, ako sídlo inštitúcií Európskej únie, sa od roku 2004 stal jediným miestom zasadnutí Európskej rady, čo bolo okrem iného zdôvodnené aj znížením nákladov na organizovanie európskych summitov. Belgičania však poukazujú na to, že náklady na organizovanie vrcholových stretnutí európskych lídrov sú čoraz vyššie a časť z nich musí platiť Belgicko z vlastných zdrojov.
      Zo zdrojov Európskej únie sa hradí zabezpečenie ochranky a všetkých organizačných zložiek, ktoré zaisťujú hladký priebeh summitov vo vnútri budovy Európskej rady. Zabezpečenie vonkajšej ochrany, čiže priestoru na Schumanovom námestí a v priľahlých uličkách má na starosti belgická strana, ktorá to financuje zo štátnej kasy. A faktúry sú čoraz vyššie, upozornila v tejto súvislosti belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF na svojej internetovej stránke.
      Belgicko sa musí postarať o bezpečnosť každého štátnika, ktorý vkročí na belgickú pôdu. Z vlastných prostriedkov. Najciteľnejšie je to práve pri summitoch EÚ, keď do Bruselu prichádzajú desiatky štátnikov a diplomatov z členských krajín únie a rôznych medzinárodných organizácií. Počas summitov počet policajtov v okolí Schumanovho námestia obkoleseného zátarasmi s ostnatým drôtom badateľne narastie. Policajné zdroje tvrdia, že vonkajšiu ostrahu zabezpečuje od 600 do 650 policajtov. Mnohých zavolajú aj zo susedných mestských obvodov, čo znamená, že počas summitu počet policajtov klesne v iných častiach mesta.
      „Musíme zmobilizovať obrovské policajné sily pre európsky summit. To znamená zaangažovať celý náš policajný personál a pozvať posily zo susedných obvodov,“ povedal pre RTBF policajný komisár Jacques Wilput z bruselského obvodu Centrum-Ixelles. Podľa neho takáto mobilizácia je najmä na úkor pouličných policajných hliadok, čo môžu využiť kriminálne živly.
      Pred desiatimi rokmi belgická vláda vytvorila špeciálny fond na tieto účely vo výške 25 miliónov eur ročne. Na pokrytie nákladov pre nákup potrebného materiálu pre policajtov, výmenu ich vozového parku, doplatky za nadčasy pre policajtov, nábor nových síl a školenia v boji proti kriminalite. Dnes už táto suma ani zďaleka nestačí, priznáva ministerka vnútra Joëlle Milquetová.
      „Náklady sú čoraz vyššie. V roku 2001 bol tento rozpočet nastavený na štyri oficiálne summity ročne. Teraz máme nejaký summit takmer každý mesiac. A vtedy to bolo iba pre 15 národných delegácií,“ uviedla ministerka. Jej slová nemožno spochybniť, lebo počet členov EÚ narástol na 27 a ďalšie krajiny čakajú na vstup do únie. Okrem toho, od vypuknutia finančnej krízy, za dva roky narástol počet summitov, oficiálnych aj mimoriadnych, na štrnásť.
      Ministerka požaduje navýšenie rozpočtu na tieto účely o ďalších 30 miliónov eur, takže v roku 2012 Belgicko za ochranu európskych štátnikov a ich delegácií zaplatí celkove 55 miliónov eur.
      Na druhej strane sa vôbec nesťažujú hotelieri. Nárast počtu summitov a počtu národných delegácií pre bruselský sektor služieb a hotely znamená zlatú baňu. 
      „Zisky sú obrovské. Môžeme povedať, že pre niektoré bruselské hotely zisky z takýchto akcií predstavujú až 40 percent ich celkových ziskov,“ uviedol prezident Združenia bruselských hotelov Jacques Vitu. Podľa neho aj rok 2012 vyzerá sľubne, lebo ako sa zdá, počet summitov EÚ sa zrejme nebude znižovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies