Organizácia Reportéri bez hraníc je zdesená popravou amerického novinára

NETKY.SK • 20 August 2014, 17:03 • 2 min
Organizácia Reportéri bez hraníc je zdesená popravou amerického novinára

PARÍŽ - Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) je "zdesená" videom zachytávajúcim brutálnu popravu amerického novinára Jamesa Foleyho džihádistickou skupinou Islamský štát (IS). Oznámila to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Islamský štát posunul zachádzanie so zajatcami do extrému," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ RSF Christophe Deloire. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes potvrdil autentickosť videa, oznámil spravodajský portál Global Post.
     

V Sýrii sú stále zadržiavaní traja zahraniční novinári a približne 50 domácich profesionálnych alebo občianskych žurnalistov, a to ozbrojenými skupinami alebo režimom prezidenta Bašára Asada, uviedla novinárska organizácia so sídlom v Paríži.
     

Od vypuknutia sýrskeho konfliktu v marci 2011 prišlo v tejto krajine o život popri desiatkach občianskych novinárov aj 39 profesionálnych žurnalistov, z ktorých 12 bolo zo zahraničia.
     

"Násilie voči novinárom má hrôzostrašný účinok na celú spoločnosť a nemožno ho tolerovať. Treba spraviť ešte viac pre ukončenie tohto kruhu beztrestnosti," povedala špecialistka na slobodu médií Dunja Mijatovičová z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorú citovala agentúra ITAR-TASS.
     

Podľa Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) sú medzi krajinami s najhoršími bezpečnostnými podmienkami pre prácu žurnalistov aktuálne Ukrajina, Irak, Sýria a Pakistan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona