Organizácia OSN vyzýva Čínu na zverejnenie pravdy o Tchien-an men

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 16:25 • 2 min
Organizácia OSN vyzýva Čínu na zverejnenie pravdy o Tchien-an men

NEW YORK - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová v utorok vyzvala čínsku vládu na zverejnenie faktov o zásahu armády voči demonštrantom zhromaždeným na pekinskom Námestí Nebeského pokoja (Tchien-an men) spred 25 rokov.

slovakia

left justify in out

Podľa juhoafrickej sudkyne je zverejnenie pravdy o udalostiach kľúčovým pre ďalší rozvoj krajiny a prekonanie minulosti, čo "je v záujme všetkých". Pillayová zároveň vyzvala na prepustenie desiatok ľudí, ktorých zadržali pred stredajším výročím masakry stoviek ľudí. Ako povedala bývalá sudkyňa Medzinárodného trestného súdu (ICC), "poučenie sa z udalostí minulosti nezmenšuje pokrok krajiny za uplynulých 25 rokov, no ukáže, ako ďaleko Čína zašla v oblasti ochrany ľudských práv".

 

Štvrtého júna 1989 prišli na jednom z najväčších námestí na svete po brutálnom nočnom zásahu armády o život stovky prodemokratických aktivistov a ďalšie tisíce ľudí utrpeli zranenia. Čínske orgány sa odvtedy všemožne snažia o potláčanie prieniku akejkoľvek informácie o zabíjaní študentov tankami a údajne až 30-tisíc vojakmi. Vláda ich povolala v reakcii na sedem týždňov trvajúce demonštrácie v centre mesta. Údaje o tom, koľko ľudí prišlo pri masakre o život, sa rôznia. Sovietske tajné služby počet obetí vtedy odhadli na približne 3000, oficiálne úrady v Číne to však odmietajú priznať. Demonštrácie totiž označili za kontrarevolučné nepokoje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies