Organizácia MRGV upozorňuje na mučenie žien v Iraku, každý rok ich upália stovky

NETKY.SK • 5 November 2015, 12:13 • 2 min
Organizácia MRGV upozorňuje na mučenie žien v Iraku, každý rok ich upália stovky

LONDÝN - V Iraku každoročne dochádza k upáleniu stoviek žien, ktoré tak platia daň za kolaps právneho poriadku v krajine, kde domáce násilie naberá masové rozmery. Vo svojej správe to dnes oznámila ľudskoprávna organizácia Minority Rights Group International (MRG).

slovakia

left justify in out

Nárast rôznych foriem násilia páchaného zo strany rodinných príslušníkov správa s názvom "Stratené ženy Iraku: Rodinné násilie počas ozbrojeného konfliktu" pripisuje desaťročiam vojen, oživeniu kmeňových zvykov, vypuknutiu sektárskeho fanatizmu a posilneniu patriarchálnych náboženských postojov v Iraku. "Každý rok sme svedkami stoviek prípadov upálenia žien, čo je všeobecne tolerovaná vražda za takzvané potupenie cti svojej rodiny, ako aj vysokého počtu ženských obriezok. V ostatných rokoch nastal tiež nárast výmenného obchodu so ženami ako prostriedku riešenia kmeňových sporov," tvrdí autorka správy Miriam Putticková.


Mladé iracké ženy a dievčatá sú často obeťami nútených sobášov, pričom tento trend podľa MRG stále stúpa. Veľké množstvo týchto obetí má menej než 14 rokov, niektoré dievčatá sú nútené do manželského zväzku už ako desaťročné. Dôslednému riešeniu situácie však bráni neefektívne súdnictvo a zastarané zákony. Zodpovední za poľutovaniahodné trestné činy zvyčajne unikajú spravodlivosti alebo vyviaznu iba s miernym trestom, väčšina prípadov sa však ani nedostane pred súd. V Iraku sa totiž násilie voči ženám považuje za súkromnú záležitosť a obetiam bráni vo výpovedi o svojom krutom osude aj silné spoločenské tabu. "Zlepšenie dodržiavania práv žien nemožno odložiť do ukončenia konfliktu. Iracká vláda a regionálna vláda Kurdistanu, podporovaná medzinárodným spoločenstvom, by mali ihneď pristúpiť k právnej a sociálnej reforme, ktoré zaručia, že obete násilia nebudú len ticho trpieť," uviedol riaditeľ MRG Mark Lattimer.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies