Organizácia Lekári bez hraníc sa po troch rokoch vracia do Somálska

NETKY.SK • 27 Január 2017, 16:30 • 2 min
Organizácia Lekári bez hraníc sa po troch rokoch vracia do Somálska

JOHANNESBURG - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) po troch rokoch obnoví svoju činnosť v Somálsku, ktoré opustila v auguste 2013 po misii trvajúcej 22 rokov. Tímy MSF začnú v Somálsku pôsobiť od apríla.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ MSF pre Somálsko Guatam Chetterje pre spravodajskú stanicu BBC uviedol, že MSF podpísala s miestnymi úradmi protokol, ktorý by tímom MSF mal poskytnúť záruky bezpečnosti.

 

V roku 2013 MSF ukončili v Somálsku všetky svoje humanitárne programy vzhľadom na neprestávajúce útoky na personál MSF, a to v rôznych častiach krajiny vrátane hlavného mesta Mogadišo. Tímy MSF mali v Somálsku rozbehnutých niekoľko projektov, zameraných napríklad na zdravie matiek, očkovanie, liečbu podvýživy tisícov detí, čo je jeden z dôsledkov dlhotrvajúceho ozbrojeného konfliktu a sucha v krajine.

 

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

 

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona