Organizácia islamskej spolupráce označila tureckých gülenistov za teroristov

NETKY.SK • 19 Október 2016, 13:04 • 2 min
Organizácia islamskej spolupráce označila tureckých gülenistov za teroristov

TAŠKENT - Organizácia islamskej spolupráce (OIC) považuje Fethullahistickú teroristickú organizáciu (FETÖ) za teroristickú. Vláda v Ankare podozrieva FETÖ zo spáchania neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ku ktorému došlo v polovici júla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O rozhodnutí OIC dnes v Taškente na ministerskej schôdzke členských krajín OIC informoval turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.


"Pokus o prevrat spáchala FETÖ. Je to teroristická sieť, ktorá pôsobí po celom svete, najmä v moslimských krajinách. OIC ju považuje za teroristickú," uviedol Čavušoglu podľa agentúry Anadolu.


FETÖ je spoločným označením pre viacero organizácií, ktoré sú spojené s hnutím Hizmet vedeným tureckým duchovným Fetullahom Gülenom, ktorý od roku 1999 žije v dobrovoľnom exile v USA. Turecká vláda Gülena a jeho nasledovateľov obviňuje zo zosnovania pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v krajine odohral v noci na 15. júla.


Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na FETÖ. Čistky v štátnej správe pokračujú doteraz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies