Organizácia ICG: Po boku extrémistov bojujú občania postsovietskych krajín

NETKY.SK • 21 Január 2015, 17:48 • 2 min
Organizácia ICG: Po boku extrémistov bojujú občania postsovietskych krajín

BRUSEL - Po boku islamských extrémistov bojujú tisíce ľudí pochádzajúcich z moslimských krajín niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

slovakia

left justify in out

Vo svojej správe zverejnenej v utorok o tom informuje organizácia International Crisis Group (ICG), ktorá sa zameriava na predchádzanie svetovým konfliktom. Podľa jej informácií od dvoch do štyroch tisíc ľudí v uplynulých rokoch odišlo zo "sekulárnych štátov za radikálnou alternatívou". Ich motiváciou je podľa nej chudoba a nedostatok životných príležitostí. Podľa organizácie vedú v počte dobrovoľníkov na strane organizácie Islamský štát Uzbeci, ale početné zastúpenie majú aj obyvatelia Kazachstanu, Tadžikistanu, Turkménska a Kirgizska. ICG tvrdí, že zverejnením správy chce vyzvať Európu a USA, aby problém vzali na vedomie a "prišli s omnoho tolerantnejším prístupom k náboženstvu".

 

Sunnitskí radikáli z organizácie Islamský štát na severe Iraku povstali voči vláde v Bagdade a dnes ovládajú veľké časti severozápadného Iraku. Spolu s priľahlým územím Sýrie ho začlenili do spoločného "kalifátu". Spojenci na čele s USA v auguste spustili nálety na ich pozície, za čo im radikáli sľúbili pomstu v podobe teroristických útokov na ich pôde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies