Organizácia Greenpeace spustila petíciu za vytvorenie morských rezervácií

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 09:50 • 2 min
Organizácia Greenpeace spustila petíciu za vytvorenie morských rezervácií

BRATISLAVA – Mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko dnes spustila kampaň za vytvorenie morských rezervácií.

slovakia

left justify in out

Slovenská pobočka Greenpeace sa pridala ku globálnej kampani za ochranu oceánov. Jej cieľom je vytvorenie rezervácií na 30 percentách územia oceánov a voľných morí do roku 2030.

 

img

 

Aktuálna situácia

Momentálne spadá pod určitý stupeň ochrany len jedno percento rozlohy voľných morí. Oceány sú kľúčové pre zdravie planéty. Sú domovom cenných ekosystémov a poskytujú obživu a potravu pre miliardy ľudí. Oceány tiež hrajú významnú úlohu pri regulácii a zmierňovaní dopadov klimatickej krízy. Absorbujú až 30 percent všetkého oxidu uhličitého a 90 percent prebytočného tepla. Produkuje sa v nich až polovica kyslíka na Zemi. „Nadmerný priemyselný rybolov, hlbokomorská ťažba, znečistenie, to všetko ohrozuje krehký balans oceánskych ekosystémov a je nevyhnutné, aby sme s ich ochranou začali okamžite. Oceány patria nám všetkým, a preto je na nás, aby sme ich ochránili, ”povedala Katarína Juríková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

 

Prečítajte si tiež: Proti ťažbe z morského dna sa postavili dve automobilky, výrobca mobilov či Google


Podľa Greenpeace sú oceány na pokraji kolapsu. Každú minútu v nich skončí jedno nákladné auto plastového odpadu. Celkovo 90 percent svetovej populácie rýb sa pre nadmerný lov dostalo na hranicu prežitia. Do prostredia oceánov navyše zasahuje aj ropný a ťažobný priemysel, ktorý znečisťuje a vypúšťa toxické látky. Kvôli zmene klímy sa zároveň rýchlejšie okysličujú, otepľujú a strácajú kyslík.

 

img


Koncept siete morských rezervácií

Greenpeace tento koncept predstavil v roku 2005. Koncom januára 2015 sa vlády z celého sveta dohodli na vytvorení záväznej právnej dohody na ochranu morského života v oblastiach za hranicami teritoriálnych vôd. V lete tohto roku sa uskutoční štvrté a rozhodujúce stretnutie na pôde Organizácie spojených národov, na ktorom sa definitívne rozhodne o takzvanom Globálnom dohovore o oceánoch. Globálnu kampaň Greenpeace za ochranu oceánov podporilo 3,5 milióna ľudí. Petíciu za ochranu oceánov môžu ľudia podporiť na webe Greenpeace Slovensko.

 

Mohlo by vás zaujímať: Tehotná veľryba zomrela po náhodnej konzumácii rybárskej siete

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies