Organizácia amerických štátov nedospela k dohode o riešení zlej situácie vo Venezuele

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 06:25 • 2 min
Organizácia amerických štátov nedospela k dohode o riešení zlej situácie vo Venezuele

WASHINGTON - Organizácia amerických štátov (OAS) na svojom stredajšom stretnutí nedokázala dospieť k dohode o riešení zhoršujúcej sa spoločensko-politickej krízy vo Venezuele.

slovakia

left justify in out

Niektoré z členských krajín OAS trvajú na tom, že cudzinci nemajú právo zasahovať do vnútorných záležitostí Venezuely. Rokovanie sa skončilo bez nájdenia konsenzu. Diplomati totiž nedokázali získať dostatočnú podporu ani pre jeden z dvoch návrhov príslušnej rezolúcie. Ministri zahraničných vecí jednotlivých štátov OAS sa preto o niekoľko týždňov zídu opäť. Na stretnutí vo Washingtone boli prítomní predstavitelia všetkých 34 členských štátov OAS.

 

Vo Venezuele prišlo počas protivládnych demonštrácií, ktoré sa začali počiatkom apríla, o život najmenej 60 ľudí. Ľavicovo orientované krajiny, ktoré sympatizujú s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom, vnímajú možný zásah do situácie vo Venezuele za "podkopávanie práv" suverénneho štátu. Niekoľko delegácií navrhlo vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by sprostredkovala nový dialóg medzi venezuelskou vládou a opozíciou.

 

Stretnutie bolo zorganizované bez vedomia Caracasu, ktorý už predtým naznačil úmysel vystúpiť z OAS. Venezuela čelí najhoršej hospodárskej kríze vo svojej histórii, a to aj napriek tomu, že má najväčšie zásoby ropy na svete. Obyvatelia krajiny sú vystavení nedostatku potravín a liekov popri "astronomicky" narastúcej miere inflácie.

 

Demonštranti žiadajú predčasné voľby a oslobodenie desiatok politických väzňov. Samotný Maduro v súčasnej situácii tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat v krajine, a to za podpory USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona