Orbánove vyjadrenie o prisťahovalectve vyvolali kritiku v Maďarsku i v zahraničí

NETKY.SK • 12 Január 2015, 18:00 • 2 min
Orbánove vyjadrenie o prisťahovalectve vyvolali kritiku v Maďarsku i v zahraničí

BUDAPEŠŤ - Slová predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána o tom, že Maďarsko nemá záujem o prisťahovalcov a že by bolo v Európskej únii potrebné zmeniť migračnú politiku, vyvolali vlnu ostrej kritiky v Maďarsku, ale i v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Doterajšia politika únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou, vyhlásil v nedeľu Orbán po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov. Orbán v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu povedal, že prisťahovalectvo treba zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal.
     

Predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás na Orbánove slová reagoval vyhlásením, že povinnosťou každej vlády je ochrániť všetkých občanov Maďarska. "Nepotrebujeme izoláciu, ale spoluprácu s európskymi krajinami vo vypracovaní protiteroristickej stratégie," zdôraznil šéf socialistov.
     

Podľa Tóbiása Orbán vôbec nepochopil zmysel a účel parížskeho pochodu. Fyzicky tam síce bol, vôbec však nepochopil, čo sa tam dialo. Jeho vyjadrenia sú úplne v rozpore s tým, čo sformuloval milión ľudí na parížskych uliciach o otvorenosti, slobode a o slobode prejavu.
     

Predseda MSZP k otázke prisťahovalcov, ktorí prichádzajú z ekonomických dôvodov do európskych krajín, povedal, že Orbán ňou britskému premiérovi Davidovi Cameronovi a nemeckej kancelárke Angele Merkelovej odkázal, aby poslali domov tam pracujúcich Maďarov.
     

Opozičná strana Demokratická koalícia (DK) vyjadrila presvedčenie, že premiér začína hlásať extrémistickú politiku ultrapravicovej strany Jobbik. "Je to znamením toho, že Orbán si je vedomý krehkosti dvojtretinovej väčšiny Fideszu v parlamente a neskôr by sa mu mohlo vyplatiť gesto smerom k Jobbiku," povedala Ágnes Vadaiová z DK.
     

Orbána kritizovali aj ďalšie maďarské politické strany a občianske organizácie.
     

Rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF pripomenul, že v Maďarsku nie je veľké množstvo prisťahovalcov, avšak čoraz viac mladých Maďarov opúšťa krajinu v nádeji lepšieho života v západných krajinách Európy. Takto sa Orbán stavia proti niečomu, čo charakterizuje jeho spoluobčanov. Navyše mnohí odchádzajú práve pre zlú hospodársku politiku jeho vlády, podotýka ORF.
     

Vyjadrenia maďarského premiéra nezostali bez pripomienok ani v internetovom vydaní nemeckého týždenníka Focus a európsky internetový server EU Observer napísal, že Orbán využil parížsky pochod na to, aby démonizoval prisťahovalcov. Pritom podľa servera členovia jeho vlády, ale aj ľudia z okolia Fideszu mali v uplynulých rokoch antisemitské a protirómske prejavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona