Orbánova vláda prišla o ústavnú väčšinu v parlamente

NETKY.SK • 23 Február 2015, 09:34 • 2 min
Orbánova vláda prišla o ústavnú väčšinu v parlamente

BUDAPEŠŤ - Maďarská koaličná vláda premiéra Viktora Orbána prišla o dvojtretinovú väčšinu v parlamente, ktorú mala od roku 2010. Stalo sa tak po doplňovacích voľbách v meste Veszprém. Kandidáta vládnej strany Fidezs Lájosa Némediho tu porazil nezávislý kandidát s podporou ľavicových strán Zoltán Kész.

slovakia

left justify in out

Némedi získal 33,6 percenta hlasov a Kész 42,6 percenta. Tretí skončil kandidát ultranacionalistickej strany Jobbik so 14 percentami. Doplňovacie voľby sa konali po odchode poslanca Tibora Navrácsicsa do Bruselu, kde zastáva funkciu komisára Európskej komisie.

 

Ústavná väčšina Orbánovej vlády závisela na jednom poslancovi. Dvojtretinová väčšina umožňuje vláde prijímanie ústavných a inštitucionálnych zmien ako aj zákonov týkajúcich sa bezpečnosti štátu či médií. Orbánov kabinet vďaka nej prijal novú ústavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies