Orbánova vláda obmedzila prístup k informáciam

NETKY.SK • 1 Máj 2013, 09:03 • 2 min
Orbánova vláda obmedzila prístup k informáciam

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v utorok schválil obmedzenie prístupu k informáciám o využívaní niektorých verejných prostriedkov. Legislatívu už stihli skritizovať viaceré mimovládne organizácie vrátane Transparency International ale aj opozícia.

slovakia

left justify in out

Vláda premiéra Viktora Orbána novelou sleduje obmedzenie "zneužívania žiadostí o informácie," ktoré podľa nej zahlcujú štátne úrady.

Od budúceho roka už bežní obyvatelia nebudú mať kompletný prístup k údajom o spôsobe míňania všetkých peňazí zo štátneho rozpočtu. Namiesto toho budú na to určené dve vládou zriadené úrady - Štátny úrad pre audit a Vládny kontrolný úrad. Transparency International tvrdí, že Orbánova vláda sa tak bude môcť svojvoľne rozhodovať, ktoré informácie o vyžívaní verejných prostriedkov zverejní a ktoré nie. Podľa organizácie to obmedzí transparentnú kontrolu fungovania štátu.

Novelu takzvaného infozákona schválili len v priebehu dvoch dní v rámci skráteného legislatívneho konania, čo bolo takisto terčom kritiky zo strany opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies