Orbánova vláda cúvla v kauze Stredoeurópskej univerzity, v piatok sa začnú rokovania s USA

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 17:00 • 2 min
Orbánova vláda cúvla v kauze Stredoeurópskej univerzity, v piatok sa začnú rokovania s USA

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda cúvla, keď namiesto federálnej vlády Spojených štátov je o podmienkach fungovania Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku ochotná rokovať už aj s vládou štátu New York. Rokovania sa začnú v piatok v New Yorku. Rektor CEU Michael Ignatieff v tejto súvislosti vyjadril nádej, že rokovania budú úspešné.

slovakia

left justify in out

V zmysle spornej novely vysokoškolského zákona je pre fungovanie univerzity potrebné uzatvoriť medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

 

Pôvodne Orbánova vláda chcela viesť rokovania s federálnou vládou USA, ktorá však namietala, že školstvo nepatrí do jej kompetencie a že záležitosť CEU môže riešiť štát New York.

 

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó 3. mája povedal, že sa už začali rokovania o podmienkach fungovania zahraničných univerzít v Maďarsku v zmysle novely vysokoškolského zákona prijatej 4. apríla.

 

Príslušný zástupca štátneho tajomníka už o tejto otázke rokoval s veľvyslanectvami štyroch mimoeurópskych krajín. Diplomati Thajska, Malajzie a Číny podľa jeho slov neavizovali žiadne prekážky v splnení zákonom požadovaných podmienok.

 

Szijjártó vtedy ešte dodal, že ak nie je problém uzatvoriť medzivládnu dohodu o podmienkach fungovania zahraničných univerzít v prípade uvedených troch krajín, potom by to nemal byť problém ani pre vládu Spojených štátov.

 

Novela vysokoškolského zákona tiež nariaďuje, že zahraničná univerzita môže pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu.

 

Podľa kritikov je pôvodným cieľom vlády premiéra Viktora Orbána znemožniť touto právnou úpravou fungovanie CEU, ktorú financuje americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti uvedeným zmenám zorganizovali v Budapešti viacero demonštrácií. Na najväčšiu z nich prišlo 9. apríla 80.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona