Orbánova dedina zažíva rozprávkový boom, z diery sa stala lukratívna oblasť s vlastným štadiónom

NETKY.SK • 22 September 2017, 08:07 • 2 min
Orbánova dedina zažíva rozprávkový boom, z diery sa stala lukratívna oblasť s vlastným štadiónom

BUDAPEŠŤ – Maďarská vláda sa hnevá, že z europarlamentu k nim zavítala nečakaná návšteva, inšpekcia. Stredobodom jej pozornosti sa stala úzkorozchodná dráha postavená z európskych fondov, ktorú však nikto nepoužíva. Trať sa nachádza v dedine Felcsút, kde vyrastal terajší maďarský premiér Viktor Orbán, a ktorá sa stala symbolom korupcie súčasnej garnitúry.

slovakia

left justify in out

Felcút sa nachádza západne od hlavného mesta Budapešť približne hodinu cesty autom. Ešte pred pár rokmi to bola diera, kde sa vrany otáčali. No dnes zažíva obrovský rozmach. Pred necelými tromi rokmi v dedine vyrástol futbalový štadión s kapacitou 3900 miest, čo je dvakrát viac, než je celkový počet obyvateľov vo Felcúte. Štadión stoji hneď vedľa Orbánovho domu, ktorý sa netají svojou vášňou pre futbal. Krásny štadión z dielne uznávanej architektonickej kancelárie vyšiel na 15-miliónov eur.

 

img

 

S výstavbou štadiónu sa otvorila aj futbalová akadémia Ferenca Puskása, ktorá dostáva štedré dotácie od podnikateľských subjektov. Tí akadémiu s radosťou finančne podporujú, pretože vláda schválila špeciálny zákon, vďaka ktorému si môžu firmy odpočítať príspevky z daní. Prezidentom akadémie sa stal Orbánov kamarát Lörinc Mészáros, ktorý sa s radosťou ujal aj funkcie starostu Felcútu. Od Orbánovho návratu v roku 2010 sa jeho finančná situácia, ale aj celý život, rapídne zmenil. Prácu plynára vymenil za lukratívny job, kde si príde na skutočne nemalé peniaze.

 

Podľa finančného webu sa nachádza na zozname najbohatších ľudí Maďarska, pričom jeho majetok dosahuje hodnotu 384-miliónov eur. Stal sa tak piatym najbohatším mužom v krajine. Agentúra Bloomberg uvádza, že od roku 2014 svoj kapitál zväčšil 15-násobne! Dnes vlastní médiá, farmy, vinice, banky a hotely. Jeho najväčším úlovkom sa v poslednom čase stala cestovná kancelária, ktorá má vo svojom portfóliu dovolenky na Balatone.

 

Opozícia je presvedčená, že Mészáros je Orbánovou nastrčenou figúrkou a v skutočnosti spravuje premiérov majetok. „To, že som to dotiahol až sem, určite zohráva veľkú rolu Boh, šťastie a Viktor Orbán. Nikdy som nič nesprivatizoval, nič som nespreneveril. Všetko som dosiahol vlastnou prácou a rozumom,“ uviedol pred troma rokmi Meszáros.

 

img

 

Pred šiestimi rokmi kúpil Orbánov otec 13-hektárovú usadlosť arcivojvodu Jozefa Habsburského-Lotrinského, syna rakúskeho cisára Leopolda II. Meszáros si od Orbána staršieho nehnuteľnosť prenajal a uskladnil tam poľnohospodársku techniku. Investigatívci však zistili, že na pozemku sa žiadne traktory či kombajny nenachádzajú a statok v skutočnosti užíva premiér ako svoje víkendové sídlo.

 

Začiatkom týždňa sa v dedine objavili europoslanci z výboru pre rozpočtovú kontrolu. Zaujímali sa o vybudovanú železnicu, po ktorej jazdí nostalgická súprava do susednej dediny Alcsútdoboz a naspäť. EÚ na zbytočnú železnicu totiž prispela dvomi miliónmi eur, čím pokryla 80% celkových nákladov na výstavbu.

 

Orbánova administratíva v žiadosti o dotáciu sľubovala, že železnica bude magnetom pre turistov a denne ju využije približne 2500 až 7000 ľudí. Realita je však úplne iná. V priebehu prvého mesiaca ju využilo iba 3-tisíc platiacich pasažierov. O železnicu sa už zaujíma aj Európsky úrad pre boj s podvodmi (OLAF).

 

Nevítaná návšteva pobúrila vládnych predstaviteľov. Niektorí dokonca europoslancov obvinili z pokusu o ovplyvňovanie volieb, ktoré sa budú konať budúci rok. „Považujem to za nehanebné, že z tisícky spolufinancovaných projektov sa pokúšajú prešetriť projekt, ktorý bol implementovaný v dedine maďarského premiéra,“ napísal šéf Orbánovej kancelárie János Lázár šéfke európskeho výboru Ingeborg Grässleovej.

 

Web politico.eu sa bráni tým, že Maďarsko čerpá dotácie najviac. V období 2014 až 2020 má krajina dostať 25 miliárd eur. Podľa protikorupčných aktivistov sú európske peniaze systematicky rozkrádané skupinami napojenými na vládnu stranu Fidesz. Maďarská pobočka Transparency Intrernacional uvádza, že projekty dotované z eurofondov sú v priemere predražené až o 20% a väčšinou úplne zbytočné. Premiérova strana na to reaguje tým, že Transparency Internacional by mala byť vyhnaná z krajiny.

 

Orbán počas tohto týždňa nezabudol ani na úspešného podnikateľa Georgea Sorosa, ktorého obviňuje z napomáhania utečencom, ktorí majú narušiť v európskych krajinách ich kresťanskú a národnú identitu. „Nesmieme dopustiť, aby sa to stalo a musíme vydržať do budúcich volieb. Vláda je pripravená brániť budúcnosť kresťanského Maďarska,“ povedal premiér, čím ukázal svoj nepriateľský postoj voči Sorosovi a migrácii, ktoré budú predmetom jeho volebnej kampane.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies