Orbánov poradca: Dodržiavanie Schengenu by neviedlo k migračnej kríze

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 10:32 • 2 min
Orbánov poradca: Dodržiavanie Schengenu by neviedlo k migračnej kríze

BUDAPEŠŤ - Keby bola vlani Európska únia dodržiavala schengenské pravidlá, tak namiesto poldruha milióna migrantov by bolo na európsky kontinent prišlo iba niekoľko desiatok tisíc. Vyhlásil to dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

slovakia

left justify in out

Poradca pripomenul, že premiér Viktor Orbán minulý piatok v portugalskom Lisabone na schôdzke strán Centristickej demokratickej internacionály (CDI) prezentoval návrh reformy schengenského systému, ktorého cieľom je ochrana vonkajších hraníc Schengenu a voľného pohybu v rámci EÚ.

 

K Orbánovmu desaťbodovému návrhu Bakondi podotkol, že na hraniciach je potrebné obnoviť platnosť zákonov. "Maďarský postoj súvisiaci s ilegálnou migráciou v únii istý čas neakceptovali - po niekoľkých mesiacoch bol už však jeho vplyv citeľný," povedal poradca.

 

Podstatou schengenskej dohody je podľa jeho slov prísna ochrana štátnych hraníc, ktorú by bolo potrebné dodržiavať. "Suverenitu členských krajín nie je možné narušiť tým, že Brusel bude centrálne rozhodovať v utečeneckých otázkach," zdôraznil Bakondi.

 

Návrh únie vytvoriť jednotný systém podpory utečencov v Európe označil poradca za "hrôzostrašný", pretože migranti by tak dostali viac peňazí, než koľko dostanú občania niektorých štátov za poctivú prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies