Orbánov Fidesz podporili pochodom tisíce Maďarov, prišli aj Poliaci

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 14:34 • 2 min
Orbánov Fidesz podporili pochodom tisíce Maďarov, prišli aj Poliaci

BUDAPEŠŤ - Tisíce Maďarov zo všetkých kútov krajiny, ale aj vyše 1000 Poliakov sa zúčastnili v Budapešti vo štvrtok v deň štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49 na tzv. Pochode mieru. Cieľom tejto iniciatívy, ktorá vznikla v roku 2012, je vyjadriť podporu vláde premiéra Viktora Orbána.

slovakia

left justify in out

V poradí už šiesty pochod zorganizovalo združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF). Predseda a jeden zo zakladateľov CÖF László Csizmadia vyhlásil, že Brusel sa pokúša opäť urobiť z Maďarska a Poľska kolónie, a preto má toto maďarsko-poľské zomknutie veľký význam.

 

Podľa Csizmadiu je Pochod mieru upozornením pre Európu. "Občianska sféra musí pracovať na tom, aby bol v centrále Európskej únie vypočutý aj hlas tých, ktorých názor doposiaľ nevypočuli," dodal.

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki napísal list Poliakom, ktorí pricestovali do maďarského hlavného mesta. Povzbudil ich k tomu, aby ich občiansky hlas zaznel tak hlasno, aby ho bolo počuť aj v Bruseli.

 

Účastníci pochodu, ktorých je podľa organizátorov vyše 100.000, smerovali na Kossuthovo námestie, kde prednesie prejav predseda vlády Orbán. V okolí námestia, na ktorom je aj budova parlamentu, je v pohotovosti množstvo policajtov s desiatkami vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona