Orbána zrejme maďarská vláda poverí vetovať návrhy EK na prisťahovalecké kvóty

NETKY.SK • 14 December 2016, 12:02 • 2 min
Orbána zrejme maďarská vláda poverí vetovať návrhy EK na prisťahovalecké kvóty

BUDAPEŠŤ - Na summite Európskej únie, ktorý sa začne vo štvrtok, by mal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vetovať všetky návrhy, ktoré by smerovali k prijatiu čo i len jedného utečenca. Podľa maďarskej komerčnej televízie ATV takéto poverenie dostane Orbán zrejme na dnešnom zasadaní vlády.

slovakia

left justify in out

Maďarská vláda podľa ATV očakáva na schôdzke Rady EÚ tvrdé rokovania. Európska komisia sa bude snažiť vynútiť si prijatie návrhu "brutálneho finančného vydierania" v súvislosti s povinnými utečeneckými kvótami, tvrdia maďarské vládne zdroje.

 

Rokovať sa bude aj o slovenskom návrhu (pružnej) efektívnej solidarity, avšak ani ten nemá väčšinovú podporu. Z hľadiska maďarskej vlády podľa nemenovaného vládneho zdroja už ani slovenský návrh nie je úplne prijateľný, pretože obsahuje isté minimálne povinné prvky nanútené Bruselom. Z okolia premiéra Orbána prenikli informácie, že už ani Vyšehradská štvorka (V4) v tejto otázke nie je jednotná, uviedla ATV.

 

Diskusia o takzvanej efektívnej solidarite už členské štáty polarizuje menej ako v minulosti, povedal 9. decembra po zasadaní šéfov rezortov vnútra krajín EÚ v Bruseli slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona