Orbán žiada drogové testy pre novinárov a politikov

NETKY.SK • 13 December 2014, 18:10 • 2 min
Orbán žiada drogové testy pre novinárov a politikov

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán najnovšie opäť vyvolal kritiku zo strany mimovládnych organizácií a novinárskych spolkov.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je jeho návrh, podľa ktorého by mali maďarskí novinári povinne podstupovať drogové testy. Opatrenie by sa malo podľa neho týkať aj politikov a Orbán ho zdôvodňuje tým, že príslušníci oboch povolaní nemôžu bojovať proti drogám, ak ich sami užívajú.

 

"Politici, novinári a ľudia obsahujúci pozície vyžadujúce si dôveru verejnosti nemôžu byť vyňatí (z drogových testov)," povedal Orbán v rozhovore pre maďarský štátny rozhlas Kossuth Rádió. "Je jasné, že tí, čo užívajú drogy, nemôžu byť súčasťou boja proti nim," dodal Orbán. Organizácie zastupujúce záujmy novinárov Orbána za tieto slová tvrdo skritizovali. Šéf Asociácie maďarských novinárov Károly Tóth pritom hovorí o "uplatňovaní kolektívnej viny" a "návratu temných časov".

 

Člen Orbánovho vládneho hnutia Fidesz pritom v minulosti navrhoval zavedenie povinných každoročných drogových testov pre mladistvých vo veku 12 až 18 rokov. S návrhom však neuspel. Orbán teraz navrhuje aspoň to, aby mali rodičia na každej škole právo dať otestovať svoje dieťa na drogy, ak o to požiadajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona