Orbán vyzdvihol Egypt v boji proti terorizmu, ktorý chráni Maďarsko i celú Európu

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 15:23 • 2 min
Orbán vyzdvihol Egypt v boji proti terorizmu, ktorý chráni Maďarsko i celú Európu

BUDAPEŠŤ - Úspech protiteroristického boja Egypta je súčasne aj podmienkou európskeho pokoja a mieru, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

slovakia

left justify in out

Podľa internetového vydania denník Magyar Nemzet pricestoval Sísí na oficiálnu návštevu Maďarska, v rámci ktorej sa v utorok stretne aj s premiérmi ďalších krajín Vyšehradskej štvorky (V4) - Česka, Poľska a Slovenska.

 

Maďarský ministerský predseda povedal, že Egypt nie je iba blízkou krajinou, ale v politickom zmysle i susedom. "Egypt je určujúcou krajinou oblasti, ktorá má priamy vplyv na náš život," dodal Orbán.

 

Premiér ocenil odhodlanie Egypta zabezpečiť stabilitu, ktorá ovplyvňuje bezpečnosť Maďarska i Európy. Egyptskej hlave štátu vyjadril vďaku za príkladnú politiku ochrany kresťanov na Blízkom východe.

 

"Maďarsko je presvedčené, že Európa musí spolupracovať na stabilizovaní egyptskej ekonomiky, pričom Maďarsko, ako aj krajiny V4, sú v rámci svojich možností pripravené plniť túto úlohu," konštatoval Orbán, podľa ktorého V4 presadzuje v Bruseli, aby egyptsko-európske rokovania boli častejšie, a aby sa medzi Egyptom a Európskou úniou vybudovala čo najpragmatickejšia a čo najpraktickejšia hospodárska politika.

 

Sísí podčiarkol, že egyptský ľud je presvedčený o nutnosti stability a je pripravený zaplatiť za to potrebnú daň. "Egyptský ľud je pripravený na boj proti terorizmu, ako aj na prijatie významných hospodárskych opatrení," dodal prezident.

 

Podľa jeho slov proti terorizmu nebojuje vedenie Egypta, ale ľud, ktorý odmieta idey extrémistov, pretože sú v rozpore s tým, v čo Egypťania veria. "Ľud sa snaží o zmeny, preto prijíma aj prísne ekonomické opatrenia, ktoré by mnohé iné krajiny nevydržali. Je si totiž vedomý dôležitosti stability," zdôraznil.

 

Orbán so Sísím rokoval aj o riešení migrácie, o možnostiach mierového usporiadania situácie v Sýrii a Líbyi, ako aj o možnostiach dosiahnutia trvalého mieru na Blízkom východe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies