Orbán vyprovokoval, aby mohol v EP opäť zahrať silného muža Európy

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 10:26 • 2 min
Orbán vyprovokoval, aby mohol v EP opäť zahrať silného muža Európy

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vie, že nemá žiadnu šancu zmeniť európske pravidlá v otázke migrácie či trestu smrti. On to ani nechce, potrebuje sa iba vzoprieť, aby znova mohol na veľkom európskom javisku zahrať "silného muža Európy", komentoval dnes utorňajší prejav Orbána v Európskom parlamente maďarský denník Népszabadság.

slovakia

left justify in out

Európa by mala zostať Európanom a Maďarsko Maďarom, povedal v Štrasburgu na plenárnom rokovaní EP Orbán, ktorý obhajoval maďarské postoje v diskusii europoslancov o kritizovaných vyjadreniach jeho vlády týkajúcich sa obnovy trestu smrti a migrácie.

 

Premiér podľa Népszabadságu už dlhšiu dobu mieša hrozbu teroristov, migrantov, prisťahovalcov a utečencov, čo možno označiť za bravúrne tak akurát v rétorickej rovine. Orbán však nemá žiadnu šancu zmeniť európske normy v otázke migrácie, ale ani v otázke obnovenia trestu smrti. Oba okruhy tém sú pre Európu v príkrom rozpore s komunikáciou, ktorú sa snaží nasilu presadzovať maďarská vláda, píše denník.

 

Orbán vyprovokoval, aby opäť mohol zahrať silného muža, ktorý ak treba, v záujme Maďarov sa vzoprie aj Bruselu. Doposiaľ to fungovalo, väčšine sa to páčilo. Avšak v utorok v Štrasburgu budil Orbán už rozpačitý dojem: nebol ostrý, ani silný. Ostatní účastníci "predstavenia" už neboli hnaní voči nemu hnevom, prípadne jeho priaznivci vášňou. Diskusiu poznačilo rovnaké pohŕdanie, akým maďarský premiér hovorí o prisťahovalcoch, uzatvára Népszabadság.

 

Podľa agentúry MTI Orbán v EP vyhlásil, že by bolo potrebné prehodnotiť súčasné dohody a vrátiť členským krajinám únie právo rozhodovania o tom, či chcú migrantov.

 

"Prisťahovalcom nedokážeme poskytnúť pracovné miesta," prezentoval Orbán maďarský postoj. Navrhol, aby európski politici rozdelili migrantov na kategóriu prenasledovaných utečencov a na migrantov, ktorí prichádzajú kvôli vidine lepšej životnej úrovne. "Európania posudzujú rozdielne voľný pohyb pracovnej sily v rámci únie a jav prisťahovalectva zvonka," dodal Orbán.

 

Predseda EP Martin Schulz poznamenal, že dohody EÚ síce nepochádzajú od Boha, ako formuloval v prejave Orbán v súvislosti s diskusiou o treste smrti, avšak existuje Božie prikázanie - Nezabiješ!

 

Predseda liberálnej frakcie EP Guy Verhofstadt povedal, že Orbán pokračuje vo svojich provokačných vyhláseniach. Okrem tém týkajúcich sa trestu smrti a migrácie kritizoval belgický politik maďarského premiéra aj za jeho zahraničnú politiku spriaznenú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Verhofstadt v súvislosti s migráciou Orbánovi pripomenul, že v roku 1956 na Západe prijali "s veľkou láskou" množstvo maďarských utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies