Orbán: Vyliatie Dunaja hrozí na až 9 miestach

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 10:53 • 2 min
Orbán: Vyliatie Dunaja hrozí na až 9 miestach

BUDAPEŠŤ - Na maďarskom úseku Dunaja sa nachádza deväť miest, ktoré sú v týchto dňoch ohrozené povodňami. Premiér Viktor Orbán o tom informoval na štvrtkovom tlačovom brífingu na ministerstve vnútra v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Dunaj by sa podľa neho mohol vyliať v mestách Komárom, Ostrihom, Szentendre, Budapešť a Dunaújváros ako aj pri obciach Mecsér, Kisoroszi či Almásfüzitő, kde sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rieky odkalisko s nebezpečným odpadom.

Podľa štvrtkového vyhlásenia maďarského úradu technického dozoru (OMIT), ktorý má na starosti vodné hospodárstvo, sa predpokladá, že v Budapešti bude Dunaj kulminovať v pondelok pri výške hladiny 885 centimetrov a prekoná tak o 25 centimetrov rekord z roku 2006. V Ostrihome sa kulminácia očakáva už v nedeľu večer. Vo štvrtok ráno v obci Nagybajcs pri Győri namerali výšku hladiny 809 centimetrov a podľa úradu by mala v sobotu dosiahnuť rekordných 900 centimetrov. 

V Peštianskej župe muselo pre stúpajúci Dunaj do štvrtkového rána opustiť svoje príbytky 241 obyvateľov. Protipovodňové práce pokračujú na 191-kilometrovom úseku rieky v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárňansko-ostrihomskej a Peštianskej župe. Na severozápade krajiny pracuje na výstavbe ochranných hrádzí okolo 5000 príslušníkov pohotovostných zložiek a dobrovoľníkov, zatiaľ čo v Győri uzavreli a evakuovali ostrov medzi dunajskými ramenami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies