Orbán: Vybudujeme plot aj na hraniciach s Chorvátskom, máme s tým prax

NETKY.SK • 16 September 2015, 20:44 • 2 min
Orbán: Vybudujeme plot aj na hraniciach s Chorvátskom, máme s tým prax

VIEDEŇ - Maďarsko vybuduje plot aj na vybraných úsekoch maďarsko-chorvátskej štátnej hranice. V interview, ktoré sa už dnes objavilo v internetovom vydaní mienkotvorného rakúskeho denníka Die Presse to oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov už Orbán hovoril o tejto záležitosti so šéfom rezortu vnútra a plány výstavby plotu na tejto hranici už jestvujú.

 

Maďarský premiér ďalej naznačil, že jeho krajina má už prax s výstavbou plotu na maďarsko-srbskej hranici. Dodal však, že jej skutočnou silou nebudú ploty, ale novelizovaná legislatíva, ktorá umožňuje za ilegálne prekročenie štátnej hranice udeliť prísne tresty.

 

Na kritiku, ktorú zožal maďarský premiér od rakúskeho kancelára Wernera Faymanna, reagoval Viktor Orbán s nadhľadom. "Neberiem to osobne. Je to politická hra," poznamenal a dodal, že ho so šéfom rakúskej spolkovej vlády spája dobrý vzťah a že pravidelne spolu telefonujú. "Musíme spolupracovať. Čo nám zostáva iného?," konštatoval a poznamenal, že Faymann pri vzájomných rozhovoroch nikdy nepoužil výrazy, ktoré zvolil na verejnosti.

 

Podľa Orbánových slov si európski ľavičiari rozdelili pracovné zaťaženie tak, že každý deň si jeden z nich zvolí za terč útokov maďarského premiéra.

 

Reakcia predsedu maďarskej vlády, ktorý neočakáva Faymannovo ospravedlnenie, sa týka slov rakúskeho kancelára o tom, že strkanie utečencov do vlakov vo viere, že pocestujú úplne inde, vyvoláva spomienky na najtemnejšie obdobie nášho kontinentu.

 

"Študovali sme, čo sa udialo v západoeurópskych štátoch v uplynulých rokoch. Napriek skutočnému úsiliu západných vlád sa moslimské komunity v nich neintegrovali. Ak niektorý národ chce vytvoriť paralelné spoločnosti, má na to právo. My, Maďari, nechceme paralelné spoločnosti, pretože kresťania v tom číselne neuspejú. Ak vpustíme moslimov na náš kontinent, čoskoro ich bude viac ako nás," vyhlásil maďarský premiér a dodal: To je "jednoduchá otázka demografie, matematiky a neobmedzených zdrojov moslimov v islamskom svete. Nehovorím o náboženstve, ale o kultúre, hodnotách, životnom štýle, sexuálnych návykoch, slobode prejavu, rovnosti medzi mužmi a ženami".

 

Viktor Orbán sa v interview, ktoré poskytol popri Die Presse aj britským The Times, nemeckému Die Welt a francúzskemu Le Figaro, vyjadril proti zavedeniu záväzných kvót pre rozdelenie utečencov medzi členské krajiny únie a dodal, že bude proti tomu bojovať a hlasovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona