Orbán: V nadchádzajúcich piatich rokoch bude Maďarsko posilňovať

NETKY.SK • 30 November 2016, 14:53 • 2 min
Orbán: V nadchádzajúcich piatich rokoch bude Maďarsko posilňovať

BUDAPEŠŤ - V nadchádzajúcich piatich rokoch možno rátať s tým, že Maďarsko bude priebežne ekonomicky posilňovať. Svedčia o tom aj čerstvé údaje o zamestnanosti, v ktorej sa Maďarsko približuje k plnej zamestnanosti, povedal dnes v Budapešti na VI. zasadaní Rady maďarskej diaspóry predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI premiér na pravidelnej výročnej schôdzke s predstaviteľmi organizácií komunít Maďarov žijúcich vo svete povedal, že brexit a výsledky amerických prezidentských volieb otvárajú novú epochu. Podporujú maďarské ponímanie, že svet sa vzďaľuje od svojej skoršej podoby.

 

"Analýzy hovoria o tom, že v nadchádzajúcom storočí štyri z najvýznamnejších ekonomík sveta budú v oblasti Pacifiku na rozdiel od doterajšieho atlantického obdobia," dodal Orbán.

 

Premiér opakovane kritizoval "politickú korektnosť" - tendenciu presadzovanú v druhej polovici 20. storočia najmä Spojenými štátmi, v ktorej sa v jazyku nahrádzajú výrazy vnímané niektorými skupinami ľudí ako urážlivé. "Kvôli tomuto javu sme boli obmedzovaní. Keď sme hovorili o národe, označili nás za nacionalistov. Keď sme hovorili o stvorení, povedali, že sme klerikálni, feudálni a stredovekí. Za sexistov a homofóbov nás označili, keď sme hovorili o rodine, o manželstve muža a ženy," konštatoval Orbán, podľa ktorého politická korektnosť bola jedným z najzreteľnejších prostriedkov duševného útlaku.

Predseda maďarskej vlády vyjadril nádej, že voľbami v USA sa toto obdobie skončilo. Zdôraznil však, že v Európe ešte bude čo robiť, aj keď aj v nej sú už zmeny na spadnutie. Orbán vysoko hodnotil zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré podľa jeho vyjadrenia má mimoriadne veľký vplyv na európske záležitosti. "Je to spoločenstvo, v ktorom funguje dôvera, má dynamiku a silu. V budúcich rokoch sa V4 bude veľkou mierou podieľať na ekonomickom raste Európy," podčiarkol premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies